KROKODIL | Treći dan festivala KROKODIL 2019
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17637
post-template-default,single,single-post,postid-17637,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Treći dan festivala KROKODIL 2019

Treći dan festivala KROKODIL 2019

Treći dan KROKODIL festivala 2019. počeo je debatom Zajednička čitaonica – da li je moguća zajednička književnost? održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Učesnici su bili Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Lana Bastašić i Miljenko Jergović.

Projekat Zajednička čitaonica usledio je nakon projekta Jezici i nacionalizmi i takođe se bavi pitanjem jezika, ali iz književnog i esejističkog ugla. Učesnici debate razgovarali su o mogućnosti postojanja zajedničke književnosti kao i koja bi se sve književnost mogla ovim pojmom obuhvatiti – da li bismo našom književnošću smatrali samo onu pisanu na svim varijantama našeg jezika ili bismo u nju uključili i autore iz regione koji pišu na stranim jezicima.

Program ovogodišnjeg izdanja KROKODIL festivala završen je nastupom učesnika radionice govorne poezije i performansa The Word Literary Forum. Ovaj projekat zajednički su realizovali festival KROKODIL, Međunarodni književni festival POLIP (Priština) i Pokret govorne poezije Bern ist überall (Bern). Radionicu su vodili Dragan Protić Prota (Škart), Špetim Seljmani (Polip) i Ariane fon Grafenrid (Bern ist überall).

Na početku programa Ariane fon Grafenrid i Špetim Seljmani čitali su svoje pesme na jezicima na kojima su originalno napisane, a zatim je Dragan Protić Prota pročitao srpskohrvatski prevod Seljmanijeve pesme. Pesnici učesnici radionice su se predstavili u tri kruga – prvi su činile pesme nastale na samoj radionici i napisane za tri minuta. Zajednička tema za ove pesme bila je No Town Is My Town. U sledećem krugu govorili su pesme nastale u njihovim prošlim životima, a poslednji krug činile su pesme po izboru samih autora.

Fotografije sa događaja: Srđan Veljović