Gost predstojeće Beogradske debate o Evropi biće poznati engleski novinar Stiv Krošou
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16398
post-template-default,single,single-post,postid-16398,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Gost predstojeće Beogradske debate o Evropi biće poznati engleski novinar Stiv Krošou

Gost predstojeće Beogradske debate o Evropi biće poznati engleski novinar Stiv Krošou

Da li stabilokratije imaju svetlu budućnost? Odgovore će nam dati u petak 1. decembra od 19 sati u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) na trećoj Beogradskoj debati o Evropi Stiv Krošou (Steve Crawshaw), nekad novinar BBC-a i britanskog dnevnog lista Independent, danas viši savetnik u organizaciji Amnesty International te Dragan Bursać, novinar banjalučke Buke i kolumnista Al Jazeere, uz pomoć moderatora Dejana Anastasijevića. Ko je zaista odgovoran za nastanak stabilokratija? Da li je tu reč samo o refleksiji tradicionalnih težnji rubnih evropskih društava i biračke većine u njima za “čvrstom rukom”? Ili pak neko odnekud kreira specifična stanja u tim malim, ne preterano zanimljivim ali potencijalno, ili čak poslovično trusnim društvima, stanja koja pogoduju potrebi za lakom kontrolom stabilnosti.

U subotu 5. decembra od 19 sati u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) Stiv Krošou učestvovaće i na debati pod nazivom Samoopredeljenje. Zahvaljujući špansko-katalonskoj krizi, samoopredeljenje je trenutno najvrelija reč evropskog političkog jezika, a pitanje ko (ili pre zbir pitanja: ko? kad? pod kojim uslovima? zašto?) ostvaruje pravo na samoopredeljenje jedno od najkompleksnijih zagonetki na koje je gotovo nemoguće dati jednosmislen odgovor. Uz pomoć moderatora Jovane Gligorijević i Dejana Anastasijevića, i učešće gostiju iz Španije i/ili Katalonije, Migela Rodrigeza Andreua, urednika časopisa Balkania, pisca i već desetak godina stanovnika Beograda, Borže Bagunje, katalonskog pisca, te Lane Bastašić, bosansko-katalonske spisateljice, porazgovaraćemo o razlozima katalonske težnje za nezavisnošću od Španije i o opravdanosti zahteva za istom, bez obzira na moguće posledice na evropskom polju koje bi jednostrano otcepljenje Katalonije svakako izazvalo.

Da stvar ne bi ostala samo na pitanju Španije i Katalonije, u drugom delu razgovora isti ćemo problem razmotriti s gostima iz Kosova, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije – kosovskim novinarom Idrom Seferijem, bosanskim novinarom Draganom Bursaćem i Stivom Krošom iz Amnesty International. Stiv Krošou (Steve Crawshaw) radi kao viši savetnik u Amnesti Internešenelu, kome se pridružio 2010. godine kao direktor odseka za međunarodno zagovaranje. Od 2002. do 2010. bio je direktor za Veliku Britaniju i direktor odseka za zagovaranje pri UN-u u organizaciji Human Rights Watch. Pridružio se magazinu Independent pri osnivanju 1986. godine, i izveštavao o revolucijama u istočnoj Evropi, raspadu SSSR-a i ratovima na Balkanu. Autor je nedavno objavljene knjige Street Spirit: The Power of Protest and Mischief, (Duh ulice: moć protesta i prkosa), s predgovorom Aj Vejveja. Član je upravnog odbora BIRN-a. Studirao je ruski i nemački na univerzitetima u Londonu i Lenjingradu (Sankt Petersburgu).

Prva Beogradska debata o Evropi pod nazivom “O čemu govorimo kada govorimo o Evropi” održana je decembra 2014. godine u Beogradu kao sastavni deo serije debata o Evropi koje organizuje Nemačka akademija za jezik i književnost u saradnji s dve berlinske fondacije – Allianz Kulturstiftung i S. Fisher Stiftung – te Komesarom za kulturu i medije Savezne Republike Nemačke i Goethe-Institutom iz Beograda.

Veliki uspeh Beogradske debate o Evropi 2014. godine ali i dalje produbljivanje evropske krize koje je usledilo inicirali su pozicioniranje “Beogradske debate o Evropi” u godišnji program KROKODILa, kao događaj koji nudi platformu za redovna okupljanja intelektualaca sa svih strana evropskog kontinenta u cilju otvaranja diskusije i artikulisanja gorućih pitanja evropske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Održavanje ovogodišnje Beogradske debate o Evropi omogućili su: forumZFD, S. Fisher Stiftung, Austrijski kulturni forum, Goethe-institut Beograd, Ambasada Švedske u Beogradu, UK Parobrod i Jugoslovenska kinoteka.
Medijski partner: VREME, Nedeljnik i Insajder.

Za više informacija posetite www.krokodil.rs

Beogradska debata o Evropi
MOGUĆNOST EVROPE 1. i 2. decembar od 19 sati, UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
ZEITGEISTER 4. i 5. decembar od 19 sati Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1
Jezik:engleski, srpski
Simultani prevod obezbeđen
Ulaz slobodan. #bde2017