Švedska glumica i pevačica Šima Niaravani i jedan od najpopularnijih švedskih pisaca i novinara Gelert Tamas na konferenciji Zeitgeister
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16388
post-template-default,single,single-post,postid-16388,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Švedska glumica i pevačica Šima Niaravani i jedan od najpopularnijih švedskih pisaca i novinara Gelert Tamas na konferenciji Zeitgeister

Švedska glumica i pevačica Šima Niaravani i jedan od najpopularnijih švedskih pisaca i novinara Gelert Tamas na konferenciji Zeitgeister

Šima Niaravani (Shima Niaravani) i Gelert Tamas (Gellert Tamas) biće gosti dvodnevne konferencije pod nazivom Zeitgeister – Prošlost, sadašnjost i budućnost koja predstavlja svečanu završnicu obeležavanja stogodišnjice  diplomatskih odnosa Švedske i Srbije. Oni će u ponedeljak 4. decembra i u utorak 5. decembra od 19 sati u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) u dinamičnoj seriji razgovora suočiti sa Dubravkom Stojanović, Biljanom Srbljanović, NJ.E. Janom Lundinom, ambasadorom Švedske, Vesnom Maldaner i Filipom Balunovićem. Debate će moderirati glumica Bojana Maljević i istoričarka Olga Manojlović Pintar.

Namera konferencije ZEITGEISTER (nem. Duhovi vremena)  jeste da rasvetli različite aspekte prošlosti, sadašnjosti a na kraju i budućnosti kroz dekonstrukciju i dubinsku analizu političkih, ekonomskih, kulturnih i istorijskih veza između Švedske i Srbije. Kroz tri debatna kruga, posvećena slavnoj ili manje slavnoj prošlosti, sadašnjosti koju delimo i budućnosti koja nas čeka, namera nam je da istražimo sličnosti i razlike koje između naše dve zemlje postoje.

ZEITGEISTER je samo jedan u seriji događaja koje Ambasada Švedske organizuje u okviru programa Švedskosrpski 100 a u saradnji s Udruženjem KROKODIL, Kreativnim mentorstvom, KC Gradom i Jugoslovenskom kinotekom.  Cilj programa Švedskosrpski 100 jeste osvetljavanje tema koje svi na ovaj ili onaj način prepoznajemo ali i produbljavanje razumevanja između dve zemlje kroz dijalog i debatu, što je umeće kojim se Šveđani izuzetno ponose.  

 

Šima Niaravani (Shima Niavarani) je švedska glumica i spisateljica. Debitovala je sa devetnaest godina, u monod

 

rami izvedenoj u Švedskom narodnom pozorištu, koju je napisala, režirala i u njoj igr

 

ala. Od tada je glumila u više od četrdeset filmova, TV serija i pozorišnih komada, za koje je dobila mnoštvo nagrada, kao što je Švedska nagrada za komediju, Počasna nagrada grada Stokholma itd.

Rođena 1985, Niaravani je izbegla iz Irana tokom rata između Irana i Iraka, kad je imala četiri godine, i godinu dana je sa ocem živela skrivajući se u glavnom gradu, Teheranu. Postala je poznata po pisanju i javnom govoru o društvenim temama. Godine 2016. učestvovala je na sastanku UN-a u Parizu – COP 21, i javno je kritikovala švedskog premijera, za kog je inače glasala, jer nije vešt pripovedač.Trenutno piše svoj prvi igrani film i snima TV seriju, nastavljajući sa tematizobanjem društvenih struktura u Švedskoj i ostatku Evrope.

Gelert Tamas (Gellert Tamas) je švedski pisac, novinar i reditelj dokumentarnih filmova. Njegove čitane knjige, novinski članci i filmovi su predmet diskusije i u Švedskoj i u inostranstvu. Tamasova nagrađivana dokumentaristička knjiga o rasizmu i ksenofobiji u Švedskoj na početku 1990-ih, Lasermannen, jedna je od najprodavanijih esejističkih knjiga u Švedskoj ikada, a prevedena je na više od deset jezika. Njegov poslednji dokumentarni film, Taikon 2015, oslikava život švedske aktivistkinje za ljudska prava i prava Roma – Katarine Taikon, a poslednji roman ”Swedish hatred” istražuje odnos između krajnje desnice i militantnog islamizma u Švedskoj. Za svoje novinarske članke, knjige i dokumentarce, Tamas je dobio čitav niz nagrada, kako u Švedskoj, tako i širom sveta.

Detaljnije o programu:

*

ZEITGEISTER

Moderatori: Olga Manojlović Pintar (SER), Bojana Maljević (SER) .

Učesnici: Shima Niavarani (SWE), Biljana Srbljanović (SER), Vesna Maldaner (SWE), Dubravka Stojanović (SER), NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske (SWE), Filip Balunović (SER), Gellert Tamas (SWE) i Bojana Maljević (SER).

DEBATNI KRUGOVI

4. decembar, 19-22.00h, Jugoslovenska kinoteka

I) PROŠLOST iliNa razvalinama propalih carstava(1917-1989)

učestvuju: Dubravka Stojanović, NJ.E.  Jan Lundin, ambasador Švedske

moderira: Olga Manojlović Pintar

Uz istorijski pregled odnosa dve nacije, razgovor će se baviti različitim dinamikama razvoja naših zemalja između dva svetska rata, tj. u periodu nakon što je rani “globalizam” velikih imperija zamenjen procesom nacionalne emancipacije. Ovaj proces je bio posebno buran u centralnim, istočnim i jugoistočnim oblastima Evrope gde su na razvalinama propalih carstava oformljene nove evropske države, među njima i prva jugoslovenska državna zajednica. U posebnom će fokusu biti zajednička evropska istorija. Takođe, socijalistička era uspostavljena u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata koincidira s izuzetnim uspehom tzv. švedskog modela. Koje su sličnosti i razlike između švedske socijaldemokratije i jugoslovenskog modela socijalističke, samoupravne i nesvrstane države? Koliki je bio uticaj socijalističkog perioda na mentalitet Jugoslovena i na koji je način socijaldemokratija oblikovala mišljenje prosečnog Šveđanina? Šta je od ovih koncepata preostalo danas? Ovu debatu završavamo padom Berlinskog zida i početkom nove ere za sve Evropljane.

II)SADAŠNJOST ili Globalni kapitalizam i posledice (1989-2017)

Učestvuju:  Vesna Maldaner, Biljana Srbljanović, Gellert Tamas

Moderira: Bojana Maljević (SER)

Jedno od posledica pada Berlinskog zida jeste obespokojavajuće i otrežnjujuće saznanje da većina ljudi u novooslobođenim nacijama Srednje i Istočne Evrope uopšte nije žudela za demokratijom, ljudskim pravima, slobodom govora i sl. već pre za erotizmom zapadnjačkog potrošačkog društva koje su tek povremeno i s dosta zavisti mogli da posmatraju s distance. Gotovo trideset godina nakon ovog seminalnog događaja, kako ideja Evropska unije tako i dominantni liberalno-kapitalistički sistem rapidno gube podršku gotovo posvuda, nacionalistička, anti-imigrantska i ksenofobična desnica je u porastu dok se čini da je idealizam koji je vladao tokom prvih godina novoujedinjene Evrope preobražen u nešto što danas još uvek ne razumemo najbolje. Ili je čak zauvek nestao? Zašto su i kada tačno stvari skrenule u tako pogrešnom smeru? Da li je kriza u kojoj već godinama živimo ipak mogla da bude izbegnuta? I kakva je (mogla da bude) uloga zemalja s evropskih perfierija u tom procesu?

5. decembar, 19-22h

 III) BUDUĆNOST ili Sutrašnjica je naša stalna adresa (2017-2030-)

Učestvuju: Shima Niavarani, Filip Balunović + Dubravka Stojanović, Vesna Maldaner, Nj.E. Jan Lundin, ambasador Švedske, Biljana Srbljanović, Gellert Tamas

Moderiraju: Olga Manojlović Pintar i Bojana Maljević

Zahvaljujući naglom razvoju elektronskih i telekomunikacijskih industrija u poslednjih nekoliko decenija, globalno je stvorena jedna nova generacija čiji se pripadnici međusobno razumeju bolje od bilo koje generacije koja im je prethodila. Pitanje je doduše da li mladi žele da koriste tu prednost? I da li je ona sama po sebi dovoljna garancija za bolje sutra? Razumemo se, pa šta, rekli bi upravo mladi. Zato su oni ponajviše pozvani da da pruže odgovor na ova pitanja. U prvom delu naše dvodelne debate o budućnosti, najpre ćemo zamoliti najmlađe učesnike konferencije ZEITGIESTER da, uz pomoć moderatorke i moderatora, progovore o sopstvenim vizijama, nadama i strahovima koji se tiču sveta koji svi zajedno delimo. U drugom delu debate, pozvaćemo i ostale učesnike konferencije da im se pridruže na bini i podele svoja shvatanja i predviđanja koja se svakako tiču budućnosti Švedske, Srbije, ali jednako tako i evropskog kontinenta pa i planete Zemlje, u živom razgovoru s moderatorima i publikom podjednako.

Konferencija 4-5. 12. 2017. godine
Jugoslovenska kinoteka, od 19 sati, 
Uzun Mirkova 1
Jezik: engleski, srpski
Simultani prevod obezbeđen.
Ulaz besplatan.
Učestvuju: Shima Niavarani (SWE), Dubravka Stojanović (SER), Gellert Tamas (SWE), Biljana Srbljanović (SER), NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske (SWE), Olga Manojlović Pintar (SER), Vesna Maldaner (SWE) i Filip Balunović (SER), Bojana Maljević (SER).