Konferencija “Ko je prvi počeo?” Istoričari protiv revizionizma
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16584
post-template-default,single,single-post,postid-16584,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Konferencija “Ko je prvi počeo?” Istoričari protiv revizionizma

Konferencija “Ko je prvi počeo?” Istoričari protiv revizionizma

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma. Ovaj dvoipogodišnji projekat započeo je velikom konferencijom u okviru festival KROKODIL koja se održala u nedelju 17. i ponedeljak 18. juna od 18 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. 

 

Beogradska konferencija okupila je vodeće istoričare ekperte iz Srbije i regiona među kojima su Dr Dubravka Stojanović, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović, Dr Milivoj Bešlin, Dr Tvrtko Jakovina Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi. Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske Unije a bio je implementiran u bliskoj saradnji s forumZFD Srbija.

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa. 

 

DAN 1 (17.jun)
#1 Tribina: Naš prvi (i jedini) zajednički vek – 100 godina od nastanka Jugoslavije
Moderacija: Dr Dubravka Stojanović 
Učestvuju: Dr Srđan Milošević, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović 

#2 Tribina: Živeo poraz – Promena paradigme u narativu o II svetskom ratu

Moderacija: Dr Tvrtko Jakovina
Učestvuju: Dr Olga Manojlović Pintar, Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić

 

DAN 2 (18.jun) 
#1 Tribina: Idealni neprijatelj – Jugoslavija kao revizionistički san

Moderacija: Dr Husnija Kamberović 
Učestvuju: Dr Adnan Prekić, Dr Tvrtko Jakovina, Dr Milivoj Bešlin 

#2 Tribina: Mi i/ili oni – Tragična nasleđa ratova devedesetih – 
Moderacija: Dr Božo Repe 
Učestvuju: Dr Dubravka Stojanović, Dr Amir Duranović, Dr Snježana Koren

 

Iz ove konferencija su  proizašle mnoge uspešne aktivnosti, kao što je podešavanje istraživačke metodologije koje otkrivaju glavne bolne tačke u istoriji Srbije, Hrvatske i drugih zemalja u regionu, kao i ostvarivanje međusobnog razumevanja novog narativa, koji se sastoji od više perspektiva, naše regionalne istorije. Projekat se takođe sastojao od dodatnih aktivnosti kao što su: šest rezidencija za regionalne istoričare u Kući za pisce Udruženja KROKODIL u Beogradu, tri letnje škole koje su upoznale polaznike sa metodom istorijskim narativom više perspektiva, četiri radionice za učitelje i profesore istorije, srpskog jezika i knjiženosti, kao i finalna jednodnevna konferencija.

 

Ovaj program proizveden je uz finansijsku podršku Evropske Unije. Njegov sadržaj isključivo je odgovornost Udruženja KROKODIL i ne odražava nužno stavove Evropske Unije.

 

Više o projektu možete pročitati ovde.