Predstavljanje nove austrijske književnosti kroz razgovor i čitanje Tomasa Štangla
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17108
post-template-default,single,single-post,postid-17108,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje nove austrijske književnosti kroz razgovor i čitanje Tomasa Štangla

Predstavljanje nove austrijske književnosti kroz razgovor i čitanje Tomasa Štangla

KROKODILova rezidencija za pisce tokom meseca decembra biće dom austrijskog autora Tomasa Štangla. On je ujedno i 77. gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji. U utorak 11. decembra u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Tomasom o njegovom stvaralaštvu i savremenoj austrijskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autora.

Tomas Štangl, (1966), studirao je filozofiju i špansku filologiju; živi i radi u Beču kao prozni pisac i esejista. Objavio je pet romana, među kojima su i Der einzige Ort (Jedino mesto), 2004, za koji je dobio nagradu aspekte-Literaturpreis za najbolji debitantski roman na nemačkom jeziku, a godine 2018. izašla je i knjiga Fremde Verwandschaften (Nepoznate veze). Pojedini njegovi eseji i prozni tekstovi objavljeni su u zbirkama Reisen und Gespenster (Putovanja i duhovi), 2012 i Freiheit und Langeweile (Sloboda i dosada), 2016.

Objavljivao je u antologijama, novinama i časopisima (manuskripte, Wespennest, Der Standard, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neue Zürcher Zeitung, Neue Rundschau). Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada, među kojima su i Literaturpreis der Deutschen Wirtschaft 2007,  zatim Erich-Fried-Preis 2011 i stipendija Robert-Musil-Stipendium koju mu je dodelila Kancelarija Austrijske savezne Vlade.

Boravak Tomasa Štangla realizuje se u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom Beograd i uokviru EUNIC Air programa.

EUNIC Air projekat za cilj ima podršku razvoju umetničkih rezidencija u Srbiji, kao i ukrštanje iskustava, razmišljanja i diskursa kroz međusobne razgovore umetnika različitih disciplina.

EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je globalna mreža međunarodnih instituta za kulturne odnose iz zemalja članica EU. Članovi EUNIC-a žele da olakšaju kulturnu saradnju, stvaraju trajna partnerstva između profesionalaca i podstiču bolje razumijevanje i doprinos kulture otvorenim, raznovrsnim i inkluzivnim društvima. EUNIC Srbija okuplja 15 institucija EU za kulturu prisutnih ili predstavljenih u Srbiji.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.