U SUSEDSTVU Susreti dvadeset autora i autorki iz Srbije i Kosova
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17197
post-template-default,single,single-post,postid-17197,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

U SUSEDSTVU Susreti dvadeset autora i autorki iz Srbije i Kosova

U SUSEDSTVU Susreti dvadeset autora i autorki iz Srbije i Kosova

Od 14. do 16. marta u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43) održaće se susreti dvadeset mladih autora i autorki iz Srbije i Kosova.

Čitanja će se održati u četvrtak  14. marta i petak 15. marta od 20 sati. Autori će čitati na originalnim jezicima uz titlovane prevode. Panel diskusije održaće se u petak 15. marta od 11h pod nazivom U tuđim cipelama ili Kako jedni druge vidimo i u subotu 16. marta od 11h pod nazivom Novo vreme ili Sutra počinje sad. Zvanični jezik panel diskusija je engleski.

Događaji su otvoreni za javnost a ulaz slobodan.

Učestvuju: Rina Krasnići, Marjan Čakarević, Đerđ Filipaj, Bojan Babić, Špetim Selmani, Tanja Šljivar, Arber Selmani, Marija Pavlović, Fjola Hodža, Maša Seničić, Jeton Neziraj, Ognjenka Lakićević, Rona Jaka, Dragoslava Barzut,  Azem Deliu, Jasna Dimitrijević, Lura Limani, Saša Savanović, Genc Kadriu, Đorđe Majstorović.

Ovaj trodnevni skup ima cilj da doprinese uspostavljanju i održavanju stabilnih odnosa između Srbije i Kosova putem profesionalnih veza koje nadilaze okvire dnevne politike, kao što su književne i kulturne spone između autora i autorki mlađe i srednje generacije iz Kosova i Srbije, a koje konstantno otežavaju zajednička prošlost, političke prilike, kao i ogromna jezička barijera.

Udruženje KROKODIL je u prethodnih pet godina ostvarilo značajan pomak u kreiranju ovih veza i uspostavljanju neutralnog ili pozitivno intoniranog dijaloga između autora iz ove dve zemlje. Prvi u nizu događaja koji je imao za cilj “otkravljivanje” odnosa jeste festival DO YOU READ ME? koji se odigrao u novembru 2013. godine u Kosovskoj Mitrovici. Festival DO YOU READ ME? bio je prvi književni i kulturni događaj ove vrste u tom gradu koji je okupio autore iz Kosova, Srbije, Bosne, Hrvatske, Albanije itd. Nakon ovog veoma uspešnog festivala, u 2014. i 2015. godini Udruženje KROKODIL je zajedno s organizacijom Qendra Multimedia realizovalo projekat NEIGHBORS, koji se sastojao iz razmene festivala Polip (Priština) i KROKODIL (Beograd), razmene autora u rezidencijalnim programima u Prištini i Beogradu te studijskih poseta Kosovu i Srbiji mladih profesionalaca iz sfere književnosti, kulture i novinarstva.

Program susreta se organizuje u okviru projekta “Kroz inovacije do poverenja i promene svesti” koji organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost. Implementacioni partner je Udruženje KROKODIL.

Osim programa susreta autora i autorki, projekat “Kroz inovacije do poverenja i promene svesti” se sastoji iz niza aktivnosti među kojima su sedam ekspertskih simpozijuma (namenjenih lekarima, arhitektama i urbanistima), hakaton za IT stručnjake, četiri sajma preduzetništva, pet javnih predstavljanja izuzetnih pojedinaca i druge promotivne aktivnosti.