Drugi dan Festivala Krokodil 2019
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17515
post-template-default,single,single-post,postid-17515,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Drugi dan Festivala Krokodil 2019

Drugi dan Festivala Krokodil 2019

Drugi dan Festivala Krokodil 2019. otvoren je u 12 sati u Centru za Kulturnu Dekontaminaciju debatom Neighbors – Facing the Present. Lana Bastašić, Rumena Bužarovska, Ferenc Cinki, Kozmin Perca i Georgi Gospodinov su govorili o ekspanziji desničarskih pokreta, te jačanju nacionalizama u jugoistočnoj Evropi i recepciji migracionih kretanja. Uz projekciju animiranog filma Untravel, koji govori o tome na koji način političke granice utiču na privatne živote, učesnici su razgovarali o situaciji u svojim državama kao i o mogućnostima inter-kulturalne saradnje. Razgovor je moderirala Mima Simić.

Nakon ove, u 14 sati usledila je debata na kojoj su učestvovali pesnici Marija Barnas, Anja Golob, Ana Ristović i Gabor Šajn, koju su moderirali Jan Vagner i Federiko Italijano, autori zbirke poezije Grand Tour- Europe in Poems. Pesnici su uz recitale svojih pesama govorili o svom stvaralaštvu i percepiranju i pozicioniranju poezije u institucionalnom okviru svojih država.

Večernji program festivala u Domu Omladine otvorio je Zoran Kesić u sebi svojstvenom nonšalantnom i duhovitom maniru, istovremeno se na šaljiv način osvrćući na nedolazak Mišela Uelbeka na festival.

Lana Bastašić je govorila o temama kojima se bavi u svojim romanima, ističući odrastanje u kompleksnim uslovima i razmatranje pitanja identiteta u pozadini ratnih okolnosti, veoma čestim u svom stvaralaštvu. Govorila je o tome kako se različito percepira njena nacionalnost u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazi.

Jan Vagner i Federiko Italijano predstavili su zbirku pesama Grand Tour- Europe in Poems, koja predstavlja antologiju savremene evropske poezije. Festival Krokodil 2019. je jedan od festivala koji će biti obuhvaćen promocijom zbirke, koja obuhvata autore aktuelne pesničke scene Evrope.

Zatim se sa svojim kratkim pričama publici predstavio Georgi Gospodinov, jedan od najpoznatijih bugarskih pisaca, ističući da nam kratke priče daju meru pravih osećanja, govoreći o značaju koje pripovedanje ima u njegovom životu i da je “pričanje” priča zapravo borba protiv našeg ograničavanja života.

Igor Štiks i Lan Bastašić predstavili su debatni program Zajednička čitaonica u Centru za Kulturnu Dekontaminaciju koji će biti održan u trećeg dana festivala. Učesnici debate Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić razgovaraće o pitanjima upotrebe zajedničkog književnog jezika i zajedničke književnosti.

Zatim je na scenu opet stupio Zoran Kesić koji je uz kolege iz Njuz.neta na originalan način, ovog puta svečano, otvorio Festival Krokodil 2019.

Slovenačka pesnikinja Anja Golob predstavila se publici sa tri svoje pesme, koje je recitovala na maternjem, slovenačkom jeziku, a potom je u razgovoru sa Federikom Italijanom istakla političku stranu poezije kao aktivne sile koja ima moć promene.

Zatim je na scenu stupio Miljenko Jergović, po prvi put gost festivala i pročitao odlomke iz svog romana Selidba.

Nakon što mu se pridružio Svetislav Basara, dvojica književnika su govorila o knjizi Drugi krug, zbirci pisama koje su jedan drugom upućivali. Oni su govorili o tome kako su na taj način davali šlagvorte jedan drugom i podsticali na razmišljanje i o različitim načinima percepcije književnih junaka i njihovih postupaka, ulozi individualnog i kolektivnog sećanja, kao i mestu i ulozi koje pisanje i čitanje imaju u njihovim životima. Jergović je nazvao dopisivanje temeljnim oblikom života I naveo da je pisanje najveličanstveniji posao na svetu. Moderator razgovora bio je Ivan Milenković. Potom je Svetislav Basara publici predstavio delove iz svog romana Anđeo atentata.

Pesnikinja Ana Ristović je u razgovoru sa Janom Vagnerom, nemačkim pesnikom i izdavačem edicije Grand Tour- Europe in Poems, podvukla da je narativni princip u poeziji jako uticao na nju. Osvrnula se na svoj boravak u Berlinu i načinu na koji je grad uticao na njenu poeziju. Zatim je čitala pesme Gledajući u drveće i Zrnce soli.

Kao glavna Zvezda drugog dana Festivala Krokodil 2019. nastupio je višestruko nagrađivani mađarski književnik Laslo Krasnohorkai, koji je u razgovoru sa Mrakom Čudićem govorio o svojoj književnosti i aktuelnom trenutku u kojem živimo, koji je opisao kao lutanje u bezvazdušnom prostoru u kojem dopuštamo da nas ponize. Ističe ljudsku glupost kao ključno oružje koje uništava mase. Govorio je o banalnosti vremena u kojem živimo i kako je istakao “ispraznom modernom svetu zaborava”. Od beogradske publike oprostio se čitajući odlomke iz svog romana Ide svet.

Na kraju druge festivalske večeri, publici se obratio Zoran Kesić, pozivajući istu da što više uživa u dobrim knjigama, a manje u čarima moderne tehnologije i da se sa istom ponovo vidi na Festivalu Krokodil 2020.

Danas, trećeg dana festivala od 12 sati u CZKD-u biće održana Zajednička čitaonica – Da li je moguća zajednička književnost? na kojoj će govoriti Lana Bastašić, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Igor Štiks.

The World Literary Forum, finale međunarodne radionice govorne poezije biće održano u okviru večernjeg programa trećeg dana festivala, u 19 sati u Krokodilovom centru.

Autor fotografija: Aleksandar Dmitrović