RAZGOVOR SA DAVORINOM LENKOM
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18647
post-template-default,single,single-post,postid-18647,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

RAZGOVOR SA DAVORINOM LENKOM

RAZGOVOR SA DAVORINOM LENKOM

Četvrtak, 12. mart od 19h
Učestvuje: Davorin Lenko
Razgovor vodi: Milica Joksimović
KROKODILov Centar za savremenu književnost
Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)
Ulaz slobodan

U prvoj polovini marta gost naše Kuće za pisce u okviru projekta Ulysses’ Shelter je slovenački pisac Davorin Lenko. U četvrtak 12.3. od 19h razgovaraćemo sa Davorinom o romanu na kom trenutno radi, kao i njegovim već objavljenim delima.
Razgovor će se održati na engleskom jeziku.

Davorin Lenko rođen je 1984. godine. Studirao je komparativnu književnost i teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i diplomirao 2012. godine. Autor je tri samostalna književna dela, kao i kratkih priča, pesama i eseja koji su objavljeni u svim uglednim slovenačkim književnim časopisima i na relevantnim veb portalima. Njegov debitantski roman Tela u tami je 2014. godine dobio dve nacionalne nagrade i preveden je na nemački jezik. Lenko je dobitnik dve radne i jedne obrazovne stipendije (Koju dodeljuje Javna agencija za knjigu Republike Slovenije), a njegovi tekstovi su objavljeni u više slovenačkih i stranih antologija. Od 2018. radi kao frilenser i posvećen je pisanju.

ULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je druga faza projekta koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske komisije. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na pet evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Rezidencije mogu doneti nove prilike za ostvarivanje kontakata s drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije. Njih prati i bogat program koji se sastoji od književnih aktivnosti namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim grupama.