DEBATA “OBDUKCIJA ANDRIĆA”: SVETISLAV BASARA, TOMISLAV LONGINOVIĆ, MIRJANA STOŠIĆ
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19325
post-template-default,single,single-post,postid-19325,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

DEBATA “OBDUKCIJA ANDRIĆA”: SVETISLAV BASARA, TOMISLAV LONGINOVIĆ, MIRJANA STOŠIĆ

Utorak, 10. novembar u 19 časova

KROKODILov Centar

Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)

Broj gostiju je ograničen i rezervacije su obavezne preko e-mail adrese office@krokodil.rs

U oktobru smo u KROKODILovom Centru diskutovali o odbrani Ive Andrića od nacionalističkih i političkih zloupotreba i svojevrsnog komadanja kojem je ovaj pisac neprestano izložen. U novembru, situacija je dijametralno suprotna: jednom od najznačajnijih pisaca zajedničkog jezika vraćamo se s nedvosmislenim pitanjem: “A zašto da ne rasparčavamo?”

Pozivamo vas 10. novembra od 19 časova na debatu “Obdukcija Andrića” u kojoj učestvuju Svetislav Basara i Tomislav Longinovića. Događaj moderira Mirjana Stošić.

Koji su to delovi Andrićeve književno-biografske zaostavštine o kojima nerado govorimo i zašto ih ne bismo izvukli na videlo? Šta će ostati kada dekonstruišemo našeg nobelovca i ume li iko da objasni kako se to jedino na Balkanu ratovi vode po knjigama, a ne knjige po ratovima?

U svom novom romanu “Kontraendorfin”, autor Svetislav Basara demontira srpske mitove s posebnim osvrtom na Ivu Andrića, na mnogobrojne istorijske i biografske kontroverze ovog pisca, kao i na sve konotacije koje sa sobom nose pogubni regionalni mentaliteti, sveopšti ideološki zanos i nacionalna megalomanija.

Njemu će se pridružiti Tomislav Longinović, profesor na katedri za Slavistiku i književnu komparatistiku američkog Univerziteta u Viskonsinu i vodeći stručnjak za pitanje Andrića. Kao moderatorka, s nama je ponovo Mirjana Stošić, profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, teoretičarka medija i voditeljka pređašnje debate “Komadanje Andrića” na kojoj su učestvovali nemački novinar Mihael Martens i hrvatski autor Nebojša Lujanović.  

Pridružite nam se na debati “Obdukcija Andrića” 10. novembra od 19 časova u KROKODILovom Centru i diskutujte još jednom s nama o Andrićevom liku i delu. Čekamo vas!

Događaj će biti emitovan i preko YouTube kanala Krokodil Engaging Words.

Za dodatna pitanja i rezervacije, pišite nam na office@krokodil.rs