Eat & Talk #7: Švedska
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19770
post-template-default,single,single-post,postid-19770,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Eat & Talk #7: Švedska

Subota, 6. mart u 11 časova 

KROKODILov Centar 

Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

Livestream: YouTube kanal Krokodil Engaging Words

Broj gostiju je ograničen, a za informacije o prijavi posetite našu Facebook ili Instagram stranicu @Krokodil Engaging Words.

Dođite na švedski sto! Prvi KROKODILov Eat & Talk u 2021. godini, kao integralni deo šireg programa pod nazivom Sweden in Residence, vodi vas u subotu 6. marta u 11 časova na kulinarsko-književno putovanje kroz Švedsku. Pridružite se rediteljki Anji Suši koja će s Milicom Joksimović iz Udruženja KROKODIL razgovarati o švedskoj književnosti, kulturi i svakodnevici. Istovremeno predstavićemo stvaralaštvo tri značajne savremene švedske autorke čije su knjige prevedene i objavljene kod nas – Lene Andešon, Sare Stridsberg i Agnes Lidbek. Tokom događaja, publika će moći da se posluži specijalitetima s veganskog švedskog stola koje priprema Lars Ekberg, kuvar u Ambasadi Švedske u Srbiji. U događaju će učestvovati i ambasador Švedske u Srbiji, Nj. E. Jan Lundin, koji će prisutnima pružiti dodatne uvide u jedinstvenost tradicionalnog i savremenog kulinarstva ove zemlje. 

Svi gosti dobiće i specijalan booklet s programom, zanimljivostima i mnogobrojnim informacijama o specifičnim aspektima kulture, kuhinje i književnosti Švedske koje smo odlučili da vam predstavimo u okviru programa, kao i poseban QR-kod za zaključanu plejlistu muzike iz ovog dela sveta koju smo uz pomoć stručnjaka pažljivo sastavili.

Šta vas čeka na trpezi?

Kada pomislimo na švedsku kuhinju, često je prva stvar koja nam pada na pamet upravo Smörgåsbord, u narodu poznat kao švedski sto, koji je globalnu popularnost stekao 1939. godine na njujorškoj Svetskoj izložbi. 

Ono što je zanimljivo, jeste vegetarijanski i veganski bum koji je poslednjih nekoliko decenija zahvatio Švedsku i prožeo sve aspekte njene kuhinje. Dok u Švedskoj svaka peta osoba mlađa od trideset godina ne jede meso, čak 50% građana ove zemlje zainteresovano je za veganski režim ishrane. Tim povodom, martovski Eat & Talk u fokusu će imati vegansku kulturu a naš švedski sto biće popunjen vrhunskim specijalitetima bez trunke mesa i životinjskih prerađevina. Pridružite nam se na veganskim ćufticama, kroketima, sosovima i slatkišima i okusite autentične zalogaje Švedske u samom centru Beograda. 

Još Švedske?

Nakon programa Eat&Talk, tokom meseca marta KROKODILov Centar biće centralno mesto programa koji na jednom mestu okuplja švedsku književnost, kuhinju i kulturu a pod nazivom  Sweden in Residence. Program obuhvata četiri različita i jedinstvena događaja zakazana za četiri martovske subote. Takođe, tokom celog meseca u KROKODILovom Centru, ali i preko aplikacija Wolt i Donesi, zainteresovani će moći da probaju specijalno kreiran Eat&Read meni sačinjen od tradicionalne švedske hrane koju je čak i u samoj Švedskoj moguće naručiti isključivo u odabranim restoranima.

Vidimo se u subotu, 6. marta u 11 časova na autentičnom švedskom stolu KROKODILovog Centra i našem omiljenom događaju – Eat & Talk