REZULTATI KONKURSA ZA REZIDENCIJALNE BORAVKE U OKVIRU PROJEKTA ULYSSES’ SHELTER ZA 2021. GODINU
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19993
post-template-default,single,single-post,postid-19993,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

REZULTATI KONKURSA ZA REZIDENCIJALNE BORAVKE U OKVIRU PROJEKTA ULYSSES’ SHELTER ZA 2021. GODINU

U okviru projekta Ulysses’ Shelter i mreže književnih rezidencija namenjenih prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima, troje kandidata iz Srbije odabrano je za rezidencijalni program 2021-2022. godine: Goran Stamenić, Katarina Mitrović i Vitomirka Trebovac.

Photo credits: Radmila Vankoska

Goran Stamenić (1990) je prevodilac i pesnik. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na katedri za komparativnu književnost. Autor je brojnih umetničkih i kritičkih tekstova koji su od 2012. objavljivani u časopisima Rez, Poezija, Rukopisi, Glasilo CK13 i Liceulice, kao i na portalu Mašina. Od 2014. godine vodi i moderira radionice kreativnog pisanja za mlade. Njegova prva zbirka poezije, Sveti magnet, objavljena je 2016. godine od strane izdavačke kuće Treći trg. 

Katarina Mitrović (1991) rođena je u Beogradu. Odrasla u  Obrenovcu. Studirala četiri godine srpsku književnost i jezik na  Filološkom fakultetu. Trenutno je apsolventkinja na Fakultetu  dramskih umetnosti u Beogradu, katedra za dramaturgiju. Objavila  dve knjige poezije: Utroba (Matica srpska, 2017) i Dok čekam da  prođe (Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, 2018), kao i roman u  stihu Nemaju sve kuće dvorište (PPM Enklava, 2020). Radila kao  scenaristkinja na serijama Grupa (produkcija Vision Team,  emitovana na RTS-u na jesen 2019) i Mama i tata se igraju rata  (Kombajn film i This and That produkcija, emitovano na RTS-u u  oktobru 2020). Koscenaristkinja kratkometražnog igranog filma Onaj  koji donosi kišu, u režiji Isidore Veselinović. Adaptirala u  scenario dramu Paviljoni Milene Marković koja je emitovana na RTS u 2018. godine u režiji Dragana Nikolića. Napisala nekoliko  kritika za filmove koji su objavljeni tokom marta 2017. na sajtu  B92.

Vitomirka Trebovac (1980) rođena je u Novom Sadu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na katedri za srpski jezik i književnost. Autorka je tri zbirke poezije: Plavo u boji (Škart, Beograd, 2012.), Sve drveće, sva deca i svi bicikli u meni (LOM, Beograd, 2017.)  i Dani punog meseca (LOM, Beograd, 2020.) Njene pesme prevedene su na engleski, nemački, holandski, slovenački, albanski, poljski i mađarski jezik. Godine 2017. osvojila je BeFem nagradu za poseban doprinos umetnosti za antologiju Ovo nije dom.  Suvlasnica je novosadske knjižare Bulevar Books i koordinatorka književnog festivala Sofa. Trenutno radi i kao urednica u izdavačkom centru Bulevar, a angažovana je i na raznim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu. 

Odabrani kandidati iz naših partnerskih organizacija su: 

Društvo slovenskih pisateljev, Ljubljana: Tomo Podstenšek, Ana Svetel, Uroš Prah
Thraka, Larisa: Jakovos Anifantakis, Filija Kanelopulu, Nikolas Kucodontis
Sandorf, Zagreb: Marija Andrijašević, Katja Grcić, Josip Ivanović
Literature Across Frontiers, Vels: Dilan Mur, Morgan Oven

Više o projektu Ulysses’ Shelter možete pročitati ovde.