ODABRANI PROJEKTI IZ SRBIJE KOJI ĆE BITI PODRŽANI U OKVIRU REGIONALNE MREŽE ZA KULTURNU RAZNOLIKOST
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20065
post-template-default,single,single-post,postid-20065,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ODABRANI PROJEKTI IZ SRBIJE KOJI ĆE BITI PODRŽANI U OKVIRU REGIONALNE MREŽE ZA KULTURNU RAZNOLIKOST

ODABRANI PROJEKTI IZ SRBIJE KOJI ĆE BITI PODRŽANI U OKVIRU REGIONALNE MREŽE ZA KULTURNU RAZNOLIKOST

Projekat READ (Regionalna mreža za kulturnu raznolikost) u cilju promocije regionalne književnosti i kulture omogućava grantove organizacijama civilnog društva za interkulturalne i višejezične projekte.

Nakon prvog poziva na koji je pristiglo trinaest prijava iz Srbije. odabrano je njih šest koji će biti realizovani u toku 2021. godine. Od toga, dve organizacije dobile su grant za realizaciju višejezičnih projekata, četiri organizacije za interkulturalne projekte, a odabrani su sledeći projekti:

  • INSIDE/OUT– Online Literary Show: On Contemporary Queer and Feminist Macedonian Literature (Pobunjene čitateljke)
  • Voices over the Fence (ARGH)
  • Poetry in Motion (Srebrno drvo)
  • Translation of a novel by Davor Stojanovski (Treći Trg)
  • Belgrade – Skopje: tour – retour (Liceulice)
  • Translation of the book “Clover with Four Leaves” by Ayse Aycan Kesici (Zadužbina Ilije M. Kolarca)

Poene dodeljene svakom od trinaest prijavljenih projekata, kao i komentar komisije možete pogledati ovde.

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa još pet partnerskih organizacija: Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo). Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje izvan političke scene. Cilj projekta je promocija interkulturalnih veština čitanja, kao i demokratkskih vrednosti kroz čitalačku kulturu i baratanje nadregionalnim visokokvalitetnim književnim delima.

Za više informacija o projektu zapratite Facebook i Instagram stranicu Regionalne mreže za kulturnu raznolikost.