Marija Dejanović – gošća KROKODILove Kuće za pisce u Maju
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20098
post-template-default,single,single-post,postid-20098,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Marija Dejanović – gošća KROKODILove Kuće za pisce u Maju

U maju mesecu KROKODILova Kuća za pisce ugostiće svoju devedeset i devetu gošću – Mariju Dejanović, koja je u Beograd došla pod okriljem projekta Reading Balkans. Redovno pratite KROKODILove mreže i pridružite nam se 25. maja na zasebnom događaju posvećenom ovoj hrvatskoj spisateljici, na kojem ćemo zajedno sa njom podrobnije pričati o njenim literarnim ostvarenjima.

Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi i djeluje u Zagrebu i Larissi. Objavljivala je pjesme, eseje i književne kritike u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pjesme su joj prevođene na desetak svjetskih jezika. Sudjelovala je na međunarodnim pjesničkim festivalima i pjesničkim čitanjima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Austriji, Bugarskoj i Grčkoj. 

Godine 2018. objavljuje knjige Etika kruha i konja (nagrada Goran za mlade pjesnike i Kvirinova nagrada za mlade pjesnike) i Središnji god (nagrada Zdravko Pucak). Trojezična knjiga Orato Osto/Visible Bone/ Vidljiva kost izašla joj je u Grčkoj u sklopu Athens World Poetry Festivala i Versopolisa, u izdanju Poets’ Circlea. 

Sudjeluje na glazbeno-poetsko-scenskim projektima U privremenom smještaju kod ljudi i Poplava. Zamjenica je direktora Thessalian Poetry Festivala (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης) i članica uredništva časopisa Tema. Završila je studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studij komparativne književnosti na istom fakultetu samo što nije. Članica je Hrvatskog Društva Pisaca i europske pjesničke platforme Versopolis.

Autor naslovne fotografije: Nikola Kuprešanin

Projekat Reading Balkans: Borders vs. Frontiers je nastavak projekta Reading Balkans koji je bio podržan od strane programa Kreativna Evropa 2017. Ovog puta fokus je na temi granica i saradnji sa piscima izbeglicama – u vreme kada stare rane iz balkanskih ratova još nisu zaceljene, pitanja naših granica još nisu rešena, a nove politike straha i nacionalizma se grade kada izbeglice prolaze kroz naš region – kroz naše aktivnosti želimo da radimo na dijalogu, debati i dubljem razumevanju naših stvarnih problema.

Boravak Marija Dejanović u KROKODILovoj Kući za pisce podržan je od strane programa Kreativna Evropa i Evropske mreže za književnost Traduki.
Projekat Reading Balkans podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.