REZULTATI KONKURSA ZA REZIDENCIJALNE BORAVKE U OKVIRU PROJEKTA READ ZA 2021. GODINU
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20218
post-template-default,single,single-post,postid-20218,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

REZULTATI KONKURSA ZA REZIDENCIJALNE BORAVKE U OKVIRU PROJEKTA READ ZA 2021. GODINU

REZULTATI KONKURSA ZA REZIDENCIJALNE BORAVKE U OKVIRU PROJEKTA READ ZA 2021. GODINU

U okviru projekta READ dvoje kandidata iz Srbije odabrano je za rezidencijalni program 2021. godine: prevodilac Đorđe Božović koji će boraviti u Tirani i pisac Danilo Stojić koji će boraviti u Prištini.

ĐORĐE BOŽOVIĆ

Đorđe Božović predaje teorijsku i arealnu lingvistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je prethodno završio sve nivoe studija: diplomirao je opštu lingvistiku i albanski jezik, masterirao i doktorirao u oblasti opšte i balkanske lingvistike. Sa albanskog je preveo više knjiga i tekstova savremene proze, publicistike, poezije i drame, kako afirmisanih autorki i autora poput Vetona Suroija, Ljuljete Lešanaku, Adilja Olurija, Jetona Neziraja, tako i onih koji su tek započeli svoje književne karijere na konkursima za kratku priču Biber.

DANILO STOJIĆ

Rođen 13. 08. 1981. u Titovom Užicu, Jugoslavija. Ponosni realizator velikog broja fanzina, među kojima su najistrajniji bili Mladi geograf, Topla voda i Undergrad Jam. U okviru nezavisne produkcije Undergrad, bavi se realizovanjem različitih kulturnih akcija, izdavaštvom i video produkcijom. Ko-autor je dva zbornika: Šupa: almanah samizdata. Prilog (pod)istoriji alternativne umetnosti i kulture jugozapadne Srbije (2005) i Studio za novi strip (2007), kao i zbirke priča sa Jankom Međedovićem – Sasvim sasvim (2014). Autor romana Vreme poluraspada (2012) i Resto (2014). U procesu
objavljivanja zbornika Ovde smo da idemo (We are here to go), projekat započet na stogodišnjicu rođenja Vilijema Barouza – multimedijalno izdanje koje okuplja raznovrsnu grupu internacionalnih umetnika. Piše na srpskohrvatskom i engleskom jeziku.
Neki od Danilovih radova dostupni su na:
https://issuu.com/danilostojic
https://www.youtube.com/c/DaniloStojic
https://www.behance.net/undergrad_clan
http://burroughscentury.blogspot.com/

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa još pet partnerskih organizacija: Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo). Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje izvan političke scene. Cilj projekta je promocija interkulturalnih veština čitanja, kao i demokratkskih vrednosti kroz čitalačku kulturu i baratanje nadregionalnim visokokvalitetnim književnim delima.

Projekat je podržan od strane Evropske Unije.