Zajednička čitaonica #12: Neprilagođenost - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20255
post-template-default,single,single-post,postid-20255,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Zajednička čitaonica #12: Neprilagođenost

Petak, 25. jun u 19h

KROKODILov Centar

Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica

Uživo pratite događaj putem sledećeg linka: https://youtu.be/Si7g-Rl4Tbc

Učestvuju: Filip David, Rada Iveković, Igor Štiks

Broj gostiju je ograničen i prijave su obavezne preko email adrese office@krokodil.rs

O pripadanju i nepripadanju, odlascima i povracima kao i o reviziji identiteta Igor Štiks će u petak 25. juna od 19 sati razgovarati sa Filipom Davidom i Radom Iveković koja je ujedno i autorka jednog od dva eseja iz osmog i najnovijeg izdanja edicije Zajednička čitaonica koji nosi naziv “Neprilagođenost”. Tokom večeri predstavićemo eseje “(Ne)prilagođen” Mirka Kovača i “Prije i poslije” Rade Iveković.

Projekat Zajednička čitaonica predstavlja direktni nastavak projekta Jezici i nacionalizmi i njegovo pomeranje iz domena lingvističke nauke u domen književnosti. Cilj projekta Zajednička čitaonica je podizanje svesti u javnosti o značajnoj temi zloupotrebe jezika u političke svrhe, kako bi se pronašlo najbolje sredstvo za vršenje uticaja na političke strukture da u delo sprovedu preko potrebnu promenu zakonodavstva koje bi bilo u skladu s priznanjem da su četiri “politička jezika” koja se govore u regiji zapravo samo četiri ravnopravne varijante zajedničkog ali neimenovanog policentričnog jezika. Time će se efikasno okončati obrazovna, kulturna ali shodno tome i politička segregacija u regionu zasnovana na lažnoj pretpostavci identitetskih politika da svaka nacija / etnička grupa ima pravo (ili čak obavezu) na svoj vlastiti, odvojeni i nezavisni jezik bez obzira na konkretnu jezičku stvarnost ili čak običnu logiku.

Cilj projekta Zajednička čitaonica je i prikupljanje značajne količine materijala književne produkcije stvarane na zajedničkom jeziku središnjeg područja nekadašnje Jugoslavije kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Namera nam je da gradimo nedvosmisleno zajedničku književnu riznicu u ime jedne velike književnosti zajedničkog jezika naspram na silu formiranih nacionalnih selekcija često temeljenih na “krvi” ili ekskluzivnom pripadanju pisaca I njihovih djela. Ova riznica će poslužiti kao referentna tačka za savremene intelektualne i umetničke rasprave unutar regiona obuhvaćenog zajedničkim jezikom.

Događaj je podržala Fondacija za otvoreno društvo.