DEBATNI PROGRAM XIII FESTIVALA KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20506
post-template-default,single,single-post,postid-20506,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

DEBATNI PROGRAM XIII FESTIVALA KROKODIL

DEBATNI PROGRAM XIII FESTIVALA KROKODIL

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture. Debatni program održaće se u subotu 28. avgusta od 11 sati i nedelju 29. avgusta od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21). 

U subotu 28. avgusta od 11 sati Debatni program biće otvoren predstavljanjem projekta Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike izdavačke kuće IPC Media. Pisci Marćin Viha i Darko Tuševljaković, čija se dela prevode u okviru ovog projekta, kao i publicista, prevodilac i pisac Migel Roan, dotaćiće se dijahronog sagledavanja raznolikosti evropskih jezika i žanrovske razuđenosti evropskih književnih tradicija, kao i doprinosa srpske i regionalne književne scene polifoniji i polimorfiji evropskih literarnih glasova. Razgovor će moderirati Aleksandar Božić iz izdavačke kuće IPC Media.

Nakon ovog programa, sledi debata Borders vs Frontiers u kojoj će pored poljskog pisca, ilustratora i dizajnera Marćina Vihe učestvovati i bosanskohercegovački pisac Elvedin Nezirović i kosovski novinar i kulturni radnik Arif Muharemi, a razgovor će moderirati novinarka Ljubica Gojgić.

U nedelju 29. avgusta od 12 sati održaće se regionalna panel diskusija u okviru projekta Better Together na kojoj će se okupiti veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Kosovo) i Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija) u diskusiji o načinu na koji su državne institucije odgovorile na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija. Razgovaraće se i o pregovaračkim sposobnostima i kapacitetima ovih organizacija u vanrednim okolnostima.

Četvrto i završno veče trinaestog festivala KROKODIL održaće se u nedelju 29. avgusta od 18 sati Jugoslovenskoj kinoteci. Tokom ove večeri predstaviće se poslednje izdanje edicije Zajednička čitaonica pod naslovom Mladost, kao i integralno izdanje koje obuhvata svih devet knjiga ove edicije koje će do tada biti objavljene. U razgovoru će učestvovati urednici Zajedničke čitaonice Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, kao i neki od autora koji su svojim esejima doprineli ovom projektu. Od 19 sati ovogodišnji festival KROKODIL zatvoriće konferencija Histoire pour la liberté na kojoj će učesnici razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja. U razgovoru će učestvovati: Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin. Razgovor će moderirati Dragan Markovina i Tvrtko Jakovina. 

Svi programi ispred Muzeja Jugoslavije, u CZKD-u kao i u Jugoslovenskoj kinoteci besplatni su za publiku. Prisutni će biti pozvani da simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala.

Online prenos debatnog programa u subotu i nedelju, 28. i 29. avgusta moći ćete besplatno da pratite putem YouTube kanala Krokodil Engaging Words.

Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Evropska komisija, USAID, Balkan Trust for Democracy, Terre Solidaire, Nacionalna platforma Srbija stvara i Muzej Jugoslavije. 

Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.