Razgovor s Dinom Pešutom, 109. gostom KROKODILove Kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21163
post-template-default,single,single-post,postid-21163,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Razgovor s Dinom Pešutom, 109. gostom KROKODILove Kuće za pisce

Razgovor s Dinom Pešutom, 109. gostom KROKODILove Kuće za pisce

Petak, 14. januar, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)
Nošenje maski u prostoru je obavezno, a broj posetilaca ograničen. Nakon 20h neophodno je imati COVID propusnicu.
Snimak događaja biće dostupan na YouTube kanalu KrokodilEngagingWords.

109. po redu gost KROKODILove Kuće za pisce, Dino Pešut, predstaviće se publici u petak, 14. januara, s početkom u 19 časova. S autorom će o njegovom stvaralaštvu razgovarati Milica Joksimović.

Dino Pešut je rođen u Sisku 1990. godine. Diplomirao je dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Drame su mu postavljane u mnogim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Marin Držić Ministarstva kulture za drame: L.U.Z.E.R.I., (Pret)posljednja panda ili statika, Veliki hotel Bezdan, Stela, poplava, Olympia Stadion te Granatiranje. Osvaja nagrade Deutschen Jugentheaterpreis te nagradu Heartefakt fondacije za najbolji suvremeni socijalno angažirani tekst. Polaznik je rezidencijalnog programa za nove dramatičare u kazalištu Royal Court u Londonu.Drame su mu prevedene na engleski, njemački, francuski i poljski jezik.
Objavio je romane Poderana koljena (2018.) i Tatin sin (2020.) u izdanju Frakture.

Boravak Dine Pešuta realizuje se kroz projekat Ulysses’ Shelter. ULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je druga faza projekta koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske komisije. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na pet evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Rezidencije mogu doneti nove prilike za ostvarivanje kontakata s drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije. Njih prati i bogat program koji se sastoji od književnih aktivnosti namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim grupama.