Crnogorsko izdanje Zajedničke čitaonice
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21349
post-template-default,single,single-post,postid-21349,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Crnogorsko izdanje Zajedničke čitaonice

Crnogorsko izdanje Zajedničke čitaonice

Integralno, jednotomno izdanje Zajedničke čitaonice nedavno je objavljeno u Crnoj Gori. Urednici izdanja su Vladimir Arsenijević i Igor Štiks. 

Crnogorsko izdanje Zajedničke čitaonice objedinjuje sve tekstove iz ove specifične edicije koji su u Srbiji objavljeni u devet pojedinačnih knjižica s esejističkim dubletima podeljenih po tematskim celinama naslovljenim Jugoslavija, Evropa, Identiteti, Egzil, Društvo, Anti/fašizam, Grad, Neprilagođenost i Mladost.

Promocija ovog izdanja održaće se 3. marta od 19 časova u Kuslevovoj kući u Podgorici. Tim povodom iste večeri biće otvorena i izložba naslovljena “Marginalije zajedničkog” koja obuhvata radove nekoliko umetnika – Igora Grubića, Adrijane Gvozdenović, Vladana Jeremića i Rene Redle i Lane Čmajčanin, a čija je kustoskinja Nela Gligorović. Na otvaranju izložbe i promociji knjige publici će se obratiti Ana Medigović, a govoriće i Andrej Nikolaidis, Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, kao i neki od umetnika koji učestvuju u izložbi. Razgovor će voditi Nela Gligorović.
Sutradan, 4. marta biće održane tri panel diskusije. S početkom u 17 časova Boris Buden, Andrej Nikolaidis, Dragan Markovina i Radina Vučetić učestvovaće u diskusiji pod nazivom “Stanje stvari: izvještaj o slavenskom Jugu 2022”. Ovaj razgovor moderiraće Igor Štiks. U narednoj diskusiji “Open literature: bez prevoda, preko granica”, koja počinje u 18:30 časova, učestvovaće Semezdin Mehmedinović, Lejla Kalamujić i Ognjen Spahić. Moderiraće Vladimir Arsenijević. Poslednja diskusija “Budućnost je iza nas. Jugoslovenstvo u praksi savremenih umjetnika/ca” počeće u 20 časova i u njoj će učestvovati Igor Grubić, Lana Čmajčanin, Adrijana Gvozdenović, Vladan Jeremić, Rena Redle i Zlatko Paković, dok će Nela Gligorović moderirati.

Zajednička čitaonica KROKODILov je projekat koji predstavlja direktni nastavak projekta Jezici i nacionalizmi i njegovo pomeranje iz domena lingvističke nauke u domen književnosti. Cilj projekta Zajednička čitaonica je podizanje svesti u javnosti o značajnoj temi zloupotrebe jezika u političke svrhe, kako bi se pronašlo najbolje sredstvo za vršenje uticaja na političke strukture da u delo sprovedu preko potrebnu promenu zakonodavstva koje bi bilo u skladu s priznanjem da su četiri “politička jezika” koja se govore u regiji zapravo samo četiri ravnopravne varijante zajedničkog ali neimenovanog policentričnog jezika. Namera nam je da doprinesemo okončanju obrazovne, kulturne i pre svega političke segregacije u regionu zasnovane na lažnoj pretpostavci identitetskih politika da svaka nacija/etnička grupa ima pravo (ili čak obavezu) na svoj vlastiti, odvojeni i nezavisni jezik bez obzira na konkretnu jezičku stvarnost ili čak običnu logiku.

Cilj projekta Zajednička čitaonica je i prikupljanje značajne količine materijala književne produkcije stvarane na zajedničkom jeziku središnjeg područja nekadašnje Jugoslavije kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Namera nam je da gradimo nedvosmisleno zajedničku književnu riznicu u ime jedne velike književnosti zajedničkog jezika naspram na silu formiranih nacionalnih selekcija često temeljenih na “krvi” ili ekskluzivnom pripadanju pisaca i njihovih dela. Ova riznica će poslužiti kao referentna tačka za savremene intelektualne i umetničke rasprave unutar regiona obuhvaćenog zajedničkim jezikom.