Predstavljanje julske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Seran Demiral
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22408
post-template-default,single,single-post,postid-22408,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje julske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Seran Demiral

Predstavljanje julske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Seran Demiral

Razgovor sa Seran Demiral – United in Diversity: a Realistic Novel about the Concept of Family
Četvrtak, 21. jul, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

Radionica o pisanju naučnofantastičnih priča – Virtual City: How to Write a Sci-Fi Story
Subota, 23. jul, 11 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)
Učešće u radionici je besplatno, a prijave se vrše putem imejl adrese: prijave@krokodil.rs

Tokom jula meseca u KROKODILovoj Kući za pisce boravi turska autorka Seran Demiral. Seran će se publici predstaviti kroz dva događaja u KROKODILovom Centru. U četvrtak 21. jula s početkom od 19 časova održaće se razgovor pod nazivom United in Diversity: a Realistic Novel about the Concept of Family, dok će u subotu 23. jula od 11 časova Seran održati radionicu o pisanju naučne fantastike pod nazivom Virtual City: How to Write a Sci-Fi Story.

Seran Demiral je autorka knjiga za decu i naučnofantastičnih romana iz Istanbula, Turska. Kao tinejdžerka, 2000ih godina je objavila dva romana fantastike Münzevi (Pustinjak) i Hissizleşme (Umrtvljenost). Nakon što je diplomirala arhitekturu na Univerzitetu Mimar Sinan, upisala je master studije sociologije. Prvu knjigu naučne fantastike Hayat Üretim Merkezi (Centar za proizvodnju života) obajvila je 2015. godine. U međuvremenu počela je da se interesuje za književnost za decu i mlade, posebno adolescente. Njeni dosad objavljeni romani za decu i mlade uključuju: Parmak Uçları (Vrhovi prstiju), Likya’nın Şarkısı (Likjina pesma), Hatırla (Memento), Benden Bize (Ja nama) i Bizden Dünyaya (Mi svetu).
Pišući za decu, svoja je iskustva prenosila i u akademski rad. Za doktorsku tezu je proučavala subjektivnost adolescenata kroz njhovu interakciju s digitalnim tehnologijama. Njena interesovanja obuhvataju izmenjeno iskustvo detinjstva u onlajn okruženju. Predaje književnost za decu na Univerzitetu Bogaziči kao i kreativno pisanje i sociološke metode na Univerzitetu Išik. Vodi radionice za decu kao P4C (Philosophy for Children) instruktorka i piše priče i drame. Godine 2019. napisala je publicističku knjigu o životu i književnom delu Ursule K. Le Gvin. Ove godine izašao je njen novi naučnofantastični roman Sanal Kent (Virtualni grad). Ovih dana nastavlja da radi na novim delima, posebno na realističkoj prozi i pozorišnim komadima.

Boravak Seran Demiral realizuje se kroz projekat READ. Regionalna mreža za kulturnu raznolikost (READ) je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa partnerskim organizacijama: Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo).
Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje. U zemljama Zapadnog Balkana, mali je broj mehanizama koji omogućavaju regionalnu kulturnu komunikaciju. Projekat se osvrće na ovaj nedostatak, nudeći mogućnosti za umrežavanje i razmenu iskustava kroz kulturno-umetničke programe i javne događaje. Na ovaj način, promovišu se raznovrsne kulturne inicijative i stvara se prostor za predstavljanje rada malih inicijativa u regionu.