Predstavljanje 115. gosta KROKODILove kuće za pisce – Ivana Šopova
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22799
post-template-default,single,single-post,postid-22799,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje 115. gosta KROKODILove kuće za pisce – Ivana Šopova

Predstavljanje 115. gosta KROKODILove kuće za pisce – Ivana Šopova

Razgovor s Ivanom Šopovim. Moderira Bojan Babić
Sreda, 28. septembar, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

U sredu, 28. septembra s početkom od 19 časova na događaju u KROKODILovom Centru predstavićemo makedonskog pisca i prevodioca Ivana Šopova koji tokom septembra meseca boravi u KROKODILovoj Kući za pisce. Razgovor će voditi pisac Bojan Babić čiji je roman “Ilegalni Parnas” Ivan Šopov nedavno preveo na makedonski.

Ivan Šopov je rođen u Skoplju 1987. godine. Diplomirao je opštu i komparativnu književnost na Univerzitetu svetog Ćirila i Metodija u svom rodnom gradu.
Autor je zbirke kratkih priča “Азбука и залутани записи” (2010) za koju je dobio nagradu “Novite!” za najbolju debitantsku prozu, zatim zbirke pesama u prozi “Меше на годината” (2012), knjige satiričnih članaka “Хрониките на Арслан Новинарски” (2018) kao i još jedne zbirke kratkih priča “Скопје: изгубените чевли на градот” (2020). Takođe piše poeziju i haiku. Njegove pesme i kratke priče su prevođene na nekoliko jezika: engleski, srpski, hrvatski, albanski, slovenački, bugarski, češki, grčki, rumunski i nemački.
Preveo je na makedonski dela Embrouza Birsa, Madlen Tijen, Romana Kisiova, Mihaila Vešima, Miroslava Krleže, Bojana Babića, Asje Bakić, Dragoslave Mihailović, Irene Vrkljan, Zvonka Karanovića, Marte Nusbaum i drugih.
U periodu od 2012. do 2018. godine radio je kao urednik u izdavačkoj kući Templum i na internet portalu Okno.
Bio je deo organizacionog tima književnih festivala “Друга приказна” i “ArtArea”. Jedan je od osnivača kafe-knjižare “Bukva” u Skoplju i pokretnog kulturnog centra “KC 750”.

Boravak Ivana Šopova podržava Evropska književna mreža Traduki.