Poziv na osudu i reakciju države/Uništen mural kod Malih stepenica i izložba dečijih radova na Kalemegdanu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22863
post-template-default,single,single-post,postid-22863,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Poziv na osudu i reakciju države/Uništen mural kod Malih stepenica i izložba dečijih radova na Kalemegdanu

Poziv na osudu i reakciju države/Uništen mural kod Malih stepenica i izložba dečijih radova na Kalemegdanu

Danas, oko 13 sati ispred književnog Udruženja KROKODIL, na Malim stepenicama nadomak Brankovog mosta, bačena je crna fabra na tek oslikan mural s likom i odabranim stihovima Lesje Ukrajinke. Navedeni citat ispisan na muralu na ukrajinskom i u prevodu na naš jezik je iz njene poetske drame u tri čina objavljene 1911. godine pod naslovom “Šumska pesma” i glasi: 

“Ne, živa sam! I živeću večno! U srcu nosim nešto što ne umire!”

Podsećamo javnost da je Lesja Ukrajinka (1871-1913) spisateljica koja spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji.

Nedaleko od ovog murala, na šetalištu parka Kalemegdan, gde je u organizaciji Ambasade Republike Poljske u Beogradu nedavno postavljena izložba “Mama ne želim rat!” s crtežima poljske dece iz perioda između 1939. i 1945. godine i radovima ukrajinske dece koji su nastali ove godine, takođe je izvršena brutalna intervencija. Veliko crno slovo Z osvanulo je na radovima ove dečice.

Upozoravamo da je u oba slučaja reč o otvorenom napadu na uličnu umetnost koja predstavlja kontrapunkt dominantno desničarskom senzibilitetu prisutnom u delu našeg društva, među onima koji otvoreno podržavaju agresore, uživaju u tuđoj nesreći a kukavički uništavaju radove nevine dece i crnom bojom se bacaju na klasične stihove jedne evropski priznate pesnikinje.

Udruženje KROKODIL oštro osuđuje ove i druge slične primere sistematskog zagađivanja našeg javnog prostora opasnim uličnim intervencionizmom koji direktno podstiče širenje mržnje, nasilja i izaziva strah kod građana Srbije.

Pozivamo još jednom nadležne institucije da reaguju i kazne sve one koji krše zakon a neposredno i ugrožavaju javni red, mir i bezbednost građana.  

Udruženje KROKODIL je nedavno uz Male stepenice pored Brankovog mosta omogućilo paru vrhunskih umetnika koji su odlučili da ostanu anonimni da izvedu mural s likom i odabranim stihovima Lesje Ukrajinke. Lesja Ukrajinka (1871-1913), kvintesencijalna ukrajinska spisateljica i prevoditeljica, poznata je po svojoj poeziji i dramama. Bila je politička i feministička aktivistkinja, visoko obrazovana i poliglota. Navedeni citat ispisan na muralu je iz Šumske pesme (1911), poetske drame u tri čina.