Prostori slobode – razgovor #3
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22874
post-template-default,single,single-post,postid-22874,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Prostori slobode – razgovor #3

Prostori slobode – razgovor #3

Prostori slobode – razgovor #3
Učestvuju: Elina Slobođanjuk, Mark Livin, Ljudmila Popović i Vladimir Arsenijević
Konsekutivni prevod s ukrajinskog: Julija Dragojlović
Utorak, 18. oktobar, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

U utorak 18. oktobra s početkom od 19 časova u KROKODILovom Centru održaćemo razgovor pod nazivom Prostori slobode. Ovo je treći u nizu razgovora posvećenih Ukrajini kojeg organizujemo nakon prethodno realizovanog razgovora s Andrijem Ljubkom povodom početka ruske agresije na ovu zemlju, Pogled iznutra, i debate Godina magijskog mišljenja održane na ovogodišnjem festivalu KROKODIL gde je između ostalih učestvovala i Darina Ševčenko iz Kyiv Independent-a. Ovaj događaj biće posvećen predstavljanju KROKODILovog projekta hitnih rezidencijalnih programa za književne stvaraoce iz Ukrajine, koji nosi naziv kao i sam razgovor – Prostori slobode, te prvih rezidenata koji su u Beograd stigli u oktobru. Razgovaraćemo takođe i o trenutnoj situaciji kako u Ukrajini tako i globalno, kontinuiranoj ruskoj agresiji kao i kako sve ovo utiče posebno na tamošnju književnu scenu i književne stvaraoce.

Elina Slobođanjuk, autorka, doktorka istorijskih nauka i politehnološkinja, smatra se začetnicom kopirajtinga na postsovjetskom prostoru i u Istočnoj Evropi. Autorka je bestselera “Obavezna lektira za kopirajtera” (2008) i “Blago kopirajtera” (2014). Među njenim učenicima su dobitnici Kanskog lava za reklamno oglašavanje. Takođe je koautorka zbirke eseja koja se bavi iskustvima Ukrajinaca tokom Drugog svetskog rata.

Mark Livin je savremeni ukrajinski pisac, novinar i govornik na TEDx konferencijama. Piše beletristiku i publicistiku iz oblasti psihologije. Stručnjak je za oblasti komunikacija i medija, predavač i trener storytelling-a. Suosnivač je portala The Village Ukraine i autor broj jedan podkasta u Ukrajini o psihologiji Простими словами (Jednostavnim rečima).

Ljudmila Popović je redovna profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu. Diplomirala je s odličnim uspehom na grupi za srpskohrvatski jezik s ostalim slovenskim jezicima Filološkog fakulteta Kijevskog državnog univerziteta «Taras Ševčenko», čime je stekla posebnu diplomu s odlikovanjem i stručno zvanje filologa, profesora srpskohrvatskog jezika i književnosti i profesora ukrajinskog jezika i književnosti. Od 1988. godine stalno je nastanjena u Srbiji. Iste godine upisala je postdiplomske studije Filološkog fakulteta u Beogradu gde je odbranila magistarsku i doktorsku disertaciju. Dr Ljudmila Popović vrlo je aktivna i uspešna kao mentorka, prevoditeljica književnih i stručnih tekstova, priređivačica, organizatorka naučnog i kulturnog rada, urednica.

Boravak Eline Slobođanjuk i Marka Livina u KROKODILovoj Kući za pisce realizuje se kroz projekat Prostori slobode. Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored drugih realizovanih aktivnosti koje se tiču Ukrajine, poput prikupljanja humanitarne pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu, takođe pruži podršku i utočište književnim stvaraocima iz Ukrajine. S obzirom na to da je velikom broju ukrajinskih pisaca ponuđen sličan program u drugim evropskim zemljama, odlučili smo da otvorimo vrata naše Kuće za pisce za sve literarne stvaraoce iz Ukrajine (uključujući pored pisaca i pesnika i esejiste, prevodioce, urednike, novinare, autore stripova, teoretičare, kolumniste, kantautore, repere, spoken-word izvođače itd.).
Projekat Udruženja KROKODIL Prostori slobode podržali su: Evropska fondacija za kulturu, Fondacija Hajnrih Bel, FRIDA i Pobunjene čitateljke.