Umetnici govore S02E02: Vladimir Nikolić
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22393
post-template-default,single,single-post,postid-22393,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Umetnici govore S02E02: Vladimir Nikolić

Umetnici govore S02E02: Vladimir Nikolić

Umetnici govore S02E02
Četvrtak, 10. novembar, 19h
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)
Učesnici: Vladimir Nikolić i Branislav Dimitrijević

U drugoj epizodi druge sezone serijala Umetnici govore, gost Branislava Dimitrijevića biće Vladimir Nikolić, vizuelni umetnik koji je ove godine predstavljao Srbiju na 59. Bijenalu u Veneciji sa projektom “Hod sa vodom”. Razgovor će se baviti kako najnovijim Nikolićevim radovima, i ovim konkretnim nastupom, tako i ranijim radovima u kojima je preispitivao različite mehanizme ritualnog potčinjavanja religijskom autoritetu i tradiciji, kao i autoritetu istorije umetnosti. U svom radu se bavi institucionalnom kritikom i preispituje ulogu umetnika u sistemu umetnosti, te otuda i javno deluje, o čemu govori i njegova kritika institucionalne organizacije ovogodišnjeg nastupa Srbije na venecijanskom Bijenalu. U svojim novijim video-instalacijama, video-performansima, filmovima i fotografijama, Nikolić se bavi pitanjima slike u širem smislu, odnosno načinima na koje se realnost potčinjava istoriji optike i logici novih tehnologija.

Vladimir Nikolić (1974). Diplomirao na FLU u Beogradu 1999. godine. Nakon studija pohađa Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost Beograd. Izlagao je na samostalnim, međunarodnim i domaćim grupnim izložbama, i učestvuje na umetničkim rezidencijalnim programima kao što su Fondacija za civilno društvo (Njujork, 2003), Recollets (Pariz, 2007), Otto Prod (Marsej, 2008), 24cc (Rim, 2011), Times Museum (Guangdžou, 2014), IASPIS (Stokholm, 2016), Tobačna 001 (Ljubljana, 2017). Dobitnik je Mangelos nagrade za 2003. godinu i trostruke nagrade na 50. Oktobarskom salonu 2009. godine. Njegova umetnička dela nalaze se u međunarodnim privatnim i javnim kolekcijama kao što su kolekcija Centra Pompidu, Muzeja Berardo u Lisabonu, FRAC Poitou Charnete, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Vehbi Koç Foundation Contemporary Art, MAXXI muzeja u Rimu, itd. Trenutno radi kao docent na odseku Novi mediji na FLU u Beogradu.