Koliko je smeh važan za vlastitu slobodu? Izveštaj sa treće večeri 15. KROKODIL festivala
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
24526
post-template-default,single,single-post,postid-24526,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Koliko je smeh važan za vlastitu slobodu? Izveštaj sa treće večeri 15. KROKODIL festivala

Koliko je smeh važan za vlastitu slobodu? Izveštaj sa treće večeri 15. KROKODIL festivala

Treće veče 15. književnog festivala „Krokodil“ tradicionalno se održalo ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

Sinoćni program je započeo razgovorom voditeljke Mime Simić i Kruna Lokotara, koji su kroz fotografije evocirali sećanja na početak i razvoj Krokodilovog književnog festivala.  

Nakon toga, na sceni se pojavljuje Mirjana Drljević, autorka romana „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“, koja je sa voditeljem Daškom Milinovićem razgovarala o procesu stvaranja svog prvog romana, kao i o tome kako je iskustvo studiranja dramaturgije uticalo na formiranje njenog književnog stila. Na šaljivo pitanje voditelja o tome na koje bi načine reklamirala svoj roman, budući da se bavi advertajzingom, Mirjana Drljević poručuje: „Knjigo, snadji se, ja sam ti dala sve što sam imala, sad vidi šta ćeš.“ Mirjana potom čita svoju pripovetku „Moj otac“, koja je izazvala emotivnu reakciju publike.

Zatim je na scenu stupio jedan od najvećih svetskih književnika i dugoočekivani gost festivala-Bernhard Šlink, autor čuvenog romana ,,Čitač“. Razgovor su započeli aktuelnom temom protesta ,,Srbija protiv nasilja“, koji je ovom prilikom i sam pisac posetio. Usledilo je čitanje i diskusija o dva novija romana ,,Unuka“ i ,,Olga“. Na samom kraju Šlinku je uručen poklon prevoditeljke Spomenke Krajčević, koja je sva njegova dela prevela na naš jezik. Ovaj gest je prouzrokovao emotivnu reakciju publike, koja je uz gromoglasan aplauz ispratila Šlinka.

Rad Darije S. Radaković predstavili su istoričari umetnosti Maja Vuković Biserko i Branislav Dimitrijević. Vizuelna umetnica anonimnog identiteta nazvala je svoju izložbu ,,Svet me boli“. Posetioci ovogodišnjeg festivala imaće prilike da uživo vide njen poznati tepih sa nazivom ,,We’re tired“.

Potom je Orkestar LP Duo održao je mini koncert i priredio publici nezaboravno iskustvo.

Za sinoćni smeh publike osim naših već uveliko poznatih voditelja – Mime, Daška i Galeba, bio je zadužen i novinar i pisac Viktor Ivančić. Ivančić se osvrnuo na svoj nekadašnji rad na političko-satiričnom nedeljniku „Feral Tribune“, potencirajući značaj smeha u borbi pojedinca za vlastitu slobodu u opresivnom društvenom poretku.

 „Ne možete zamisliti nasmejanog čoveka kako maše zastavom“, poručuje Ivančić i naglašava kako se rad nedeljnika „Feral Tribune“ isplatio ako je uspeo da pobedi kolektivni strah koji je u datom trenutku u društvu vladao. Viktor Ivančić ističe da je veliki uticaj na njegovo stvaralaštvo imao književnik Bora Ćosić, takođe učesnik ovogodišnjeg Krokodilovog festivala. Čitanje Ivančićeve pripovetke „Domovinski odgoj“, publika je ispratila gromoglasnim smehom.

Komentarišući status novinarstva danas, nekadašnji urednik Feral Tribune-a  konstatuje da ono „često nije u službi istine i pravde nego bogatih i moćnih. Novinarstvo bi trebalo tretirati kao javno dobro, kao i na struju i vodu, tako bi i svako trebalo da ima pravo na poštenu i dobro proverenu informaciju. A za to je potrebno imati pristojnu državu.“, završava Ivančić.

Simona Dmitrović i Jana Savić, KROKODILove novinarke na dan

Photo creds Alex Dmitrovic