Odabrani učesnici i učesnice rezidencijalnog programa Odisejevo utočište 3 2023/2024
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25052
post-template-default,single,single-post,postid-25052,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Odabrani učesnici i učesnice rezidencijalnog programa Odisejevo utočište 3 2023/2024

Odabrani učesnici i učesnice rezidencijalnog programa Odisejevo utočište 3 2023/2024

Kandidatkinja iz Srbije koja će učestvovati u rezidencijalnom programu Odisejevo utočište 3 za 2023/2024. godinu je Jelena Žugić. Čestitamo!

Jelena Žugić rođena je 1989. u Beogradu. Završila je osnovne i master studije Opšte književnosti i teorije književnosti u Beogradu i master studije iz oblasti književnosti i kulture u Portugalu, Engleskoj i Španiji kao stipendistkinja Erasmus Mundus programa “Crossways in Cultural Narratives.” Njena prva knjiga poezije “Kako sam postala flamenko plesačica” (PPM Enklava, 2021.) bila je u najužem izoru za pesničku nagradu Branko Miljković, finalista nagrade za najbolju regionalnu zbirku poezije ‘Avdina okarina’, kao i među posebno istaknutim izdanjima u okviru izbora za nagradu Milica Stojadinović Srpkinja. Objavljivala je poeziju i prozu u regionalnim časopisima “Polja”, “Enklava”, “Koraci”, “Hiperboreja”, “astronaut”, “Čovjek-časopis”, “Strane”, “Libartes”, “Bludni stih”, kao i u specijalnom izdanju britanskog književnog časopisa “Route 57”. Književni je prevodilac sa portugalskog, španskog i engleskog jezika. Među autorima koje je prevodila posebno se ističu Klaris Lispektor, Fernando Pesoa, Roberto Bolanjo, Žoao Reiš. Živi, radi, piše i stvara muziku u Beogradu.

Učesnici i učesnice iz partnerskih zemalja:
Hrvatska: Dora Šustić i Lana Pukanić
Malta: Ryan Falzon i Virginia Monteforte
Španija: Laura Torres Bauzà i Jacobo Bergareche
Grčka: Natassa Sideri i Efstathia Paliotzika
Vels: Megan Angharad Hunter i Rebecca Wilson
Češka: Kristina Nesvedová i Sára Vybíralová

ODISEJEVO UTOČIŠTE: IZGRADNJA MREŽE KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA treća je faza projekta koji sufinansira Evropska Unija u okviru programa Kreativna Evropa 2021. – 2027. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na sedam evropskih zemalja: Češku, Hrvatsku, Grčku, Maltu, Srbiju, Sloveniju, Španiju i Vels u Ujedinjenom Kraljevstvu, te sarađuje s mnogim institucijama i nevladinim organizacijama u svakoj od zemalja učesnica.

Međunarodna dimenzija prioritet je rezidencijalnog programa koji autorima u usponu daje priliku da rade, nastupaju i predstavljaju se na različitim evropskim lokacijama. Svaku rezidenciju prati raznolik popratni program koji se sastoji od aktivnosti u vezi s književnošću usmerenih na specifične (lokalne) ciljne grupe, poput učestvovanja u čitanjima književnih dela, radionicama, festivalima i/ili drugim aktivnostima u vezi s književnošću.