Nekoliko desetina mladih na događaju Zašto kažeš ljubav? u Novom Sadu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25400
post-template-default,single,single-post,postid-25400,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nekoliko desetina mladih na događaju Zašto kažeš ljubav? u Novom Sadu

Nekoliko desetina mladih na događaju Zašto kažeš ljubav? u Novom Sadu

Slika nekoliko desetina mladih ljudi koji pokušavaju da osiguraju svoje mesto i prisustvo događaju Zašto kažeš ljubav? i još nekolicina njih koji nisu uspeli da uđu u knjižaru Zenit Books prošle nedelje ostavlja nam samo obavezu i odgovornost da se što pre vratimo ovoj fantastičnoj zajednici u Novom Sadu! Krajnje emotivna interakcija, angažovani razgovor, upoznavanje ali i zajedničko iznalaženje odgovora na neka od pitanja o skrivenom uticaju koji vodi porastu agresije i nasilja među i nad mladima, slika je koju nosimo sa jednim od najuspešnijih događaja u okviru turneje koja je počela u septembru događajem u Obrenovcu.

Činjenica da smo puna dva meseca bili u potrazi za prostorom koji bi nas ugostio sa događajem Zašto kažeš ljubav? u Novom Sadu (dobili smo veliki broj odbijenica i/ili beskrajnih prolongiranja od većine prostora koji su u državnom ili gradskom vlasništvu) nije nas ni malo obeshrabrila u nameri da upoznamo lokalnu zajednicu, pogotovo njen onaj najmađi deo. 

Bilo nam je dragoceno da čujemo kako se mladi nose sa izazovima odrastanja i kako mi odrasli, možemo da im budemo podrška, ali i kako oni jedni drugima mogu da budu oslonac. Zadivljujući je bio broj mladih koji su se uključili u razgovor i njihova spremnost da podele svoje najintimnije uvide i iskustva. Ostali smo sa utiskom da su tinejdžeri daleko više osvešćeni u pogledu pitanja koja se tiču mentalnog zdravlja, postavljanju zdravih granica prema drugima, kao i kada je reč o prihvatanju različitosti, nego što smo mi odrasli.
Uz fenomenalnu moderaciju Tamare Marković koja je u razgovor uvela Roberta Grujičića, dečjeg psihijatra, Sonju Leštar, dramsku pedagoškinju, Dolores Milošev Erdeg, novinarku i autorku podkasta Zdrava priča sa Dolores i Milicu Đurović, srednjoškolku i glumicu, posle više od dva sata intenzivne i emotivne razmene, diskusija je zaokružena predlozima kako da podstaknemo empatiju jedni kod drugih, kako u tome mogu da nam pomognu kreativnost i aktivizam i na koji način sve to može da doprinese funkcionalnijoj i srećnijoj zajednici.