Sinoć je na Malim stepenicama u Beogradu inaugurisan novi spomenik Branka Ćopića
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25500
post-template-default,single,single-post,postid-25500,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Sinoć je na Malim stepenicama u Beogradu inaugurisan novi spomenik Branka Ćopića

Sinoć je na Malim stepenicama u Beogradu inaugurisan novi spomenik Branka Ćopića

U sredu 29. novembra, na Malim stepenicama ispred prostorija Udruženja KROKODIL, uz prisustvo okupljenih građana, medija i autora ovog umetničkog dela, ilustratora Dušana Petričića, inaugurisan je novi, obnovljeni spomenik velikog Branka Ćopića, jedan lepi omaž omiljenom i tragično okončalom dečijem piscu.

Zahvalnost ide našim sugrađanima koji su pomogli svojim donacijama da omiljeni dečiji pisac ponovo dobije ovo spomen obeležje koje zaslužuje.

Pred samu svečanost inauguracije, okupljenima su se obratili predsednik Udruženja KROKODIL, Vladimir Arsenijević i autor spomenika, naš svetski poznati illustrator, Dušan Petričić.

“U februaru 2022. godine postavili smo drugu verziju spomenika Branka Ćopića koju je izradio Dušan Petričić. On je bio predmet napada nekoliko puta; precrtavali su mu oči, žrvljali su po njemu ali smo mi to uvek uspešno rekonstruisali. Međutim, pre nekoliko dana pored spomenika je prošla grupa mladih momaka i, u prolazu, gotovo nezaintereosavano, bez postojanja mišljenja o tome zašto to rade, odlomila gornji deo spomenika.” – izjavio je Vladimir Arsenijević i dodao:

“Mi smo odlučili da ga obnovimo i pozvali smo građane da participiraju tome, i zaista smo oduševljeni činjenicom da je 20 ljudi doniralo sredstva i tako smo uspeli da polovinu troškova rekonstrukcije pokrijemo. Ovo zaista stvar čini divnom, jer jeste reč o objektu lepote u javnom prostoru koji po definiciji pripada svima nama!”

Dušan Petričić je povodom otkrivanja spomenika izjavio:

“Treći jubilarni put se nalazimo ovde i sa ogromnim zadovoljstvom, ponovo otkrivamo spomenik Branku, na dan 29. novembra koji takođe ima određeno značenje, ne samo za Branka. Naime, na današnji dan rođen je još jedan veliki dečiji pisac, Duško Radović, što je takođe jedan lep trenutak za ovako “visokog” Branka. Što ga više uništavaju, on je sve veći!

Novoizrađeni spomenik koji je sinoć postavljen visok je čak tri metra i izrađen je od metala i pleksiglasa. Proplaznici ga mogu videti na Malin stepenicama pored Brankovog mosta. Tabla sa spiskom svih donator biće takođe postavljena u narednih nekoliko dana.