IZVEŠTAJ O PRIKUPLJENIM SREDSTVIMA ZA POMOĆ PORODICI IZ GAZE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25790
post-template-default,single,single-post,postid-25790,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

IZVEŠTAJ O PRIKUPLJENIM SREDSTVIMA ZA POMOĆ PORODICI IZ GAZE

IZVEŠTAJ O PRIKUPLJENIM SREDSTVIMA ZA POMOĆ PORODICI IZ GAZE

Prošlo je tačno mesec dana otkad smo počeli s akcijom prikupljanja pomoći za spasavanje jedne četrnaestočlane proširene porodice iz Gaze. Namera nam je bila da učinimo sve kako bismo ih izvukli te da im obezbedimo sigurnu luku i solidnu egzistenciju u Srbiji. U pitanju su tri generacije palestinskih građana: petoro braće i sestara sa supružnicima i decom kao i njihovo dvoje već ostarelih roditelja.

Njihov put od Gaze do Beograda praćen je mnogobrojnim teškoćama i komplikacijama ali danas su, na svu sreću, gotovo svi ovde. Samo jedan od petoro braće i sestara nije dobio dozvolu da napusti Gazu pa dajemo sve od sebe da i njega izvučemo iz tog pakla i obezbedimo njegov bezbedan put čak do Srbije kako bi se pridružio ostatku svoje porodice.

Evo kakva je trenutna situacija:

  • Otac, majka i jedna od sestara danas borave u stanu u centru grada za koji smo tromesečnu rentu obezbedili od Vaših donacija. Naši novi sugrađani se osećaju dobro uprkos svim zdravstvenim tegobama koje su gotovo prirodne za ljude njihovih godina. Sada im, uostalom, i medicinska nega takođe stoji na raspolaganju.
  • Drugi stan koji smo takođe iznajmili od Vaših donacija, u Zemunu, dodelili smo na korišćenje sestri i bratu koji tu borave s porodicama – sestra s mužem i dva sina a brat sa suprugom koja je u šestom mesecu trudnoće premda dok su bili u Gazi, zbog intenzivnih ratnih dejstava, nije bila u mogućnosti da obavlja redovne i neophodne medicinske preglede. Vaša pomoć u doniranju sredstava ali i garderobe i svih drugih potrepština mnogo im je značila i šaljemo Vam jedno veliko hvala u njihovo ime. Na žalost, nedavno smo saznali da je zemunski stan prodat te da će morati brzo da se isele iz njega. To praktično znači da šest članova porodice više nema krov na glavom. Ako ne skupimo još dodatnih sredstava, oni će morati da se ponovo usele u jednoiposoban stan na periferiji, kod svog brata koji već jedanaest godina živi u Beogradu i gde se trenutno već nalazi supruga drugog brata koji jedini nije mogao da napusti Gazu zajedno s njihovo troje dece.
  • U sedmici koja je iza nas obeležili smo rođendan njene kćerke. Željeni tablet je kupljen kako bi ova osmogodišnja devojčica mogla da gleda i čita sadržaj na arapskom jeziku. Odneli smo joj tortu, svećice, balone i sve što je neophodno za jednu pravu rođendansku proslavu. Kako u Gazi dugo nije bilo vode i hrane, deca su preživljavala hraneći se energetskim pločicama, što im je nedeljama bio jedini dnevni obrok – utoliko nije teško zamisliti koliko je ovo bio jedan veseo, emotivan i nezaboravan događaj. Deca su bila preoduševljena a slavljenicin brat je nekoliko puta ponovio kako žali što je njegov rođendan bio u oktobru a ne sada kada su svi zajedno. Ono što je nedostajalo da bi veselje bilo potpuno jeste otac slavljenice, jedini preostali član porodice koji je ostao u ratom zahvaćenom području Gaze. Vesti od njega nema, jer su u poslednjih deset dana doslovno svi komunikacioni putevi prekinuti. Mi u KROKODIL-u, zajedno sa našim saradnicima i dalje ne odustajemo od pronalaženja načina da i njega evakuišemo ali i da ostalim članovima olakšamo solidarnu inkluziju u naše društvo i obezbedimo sredstva za dostojanstven život. To podrazumeva osnovne troškove života, od onih za lekarske preglede do troškova za namirnice i stan.
  • Trenutno su u toku administrativne procedure oko dobijanja papira, ali ujedno istražujemo mogućnost da deca ovde nastave s prekinutim školovanjem. Ako slučajno imate školske torbe u dobrom stanju za dva dečaka i dve devojčice, pozivamo Vas da ih donirate.

Uplate se mogu vršiti na sledeći način:

DINARSKI RAČUN: 170-0030039599000-25 S NAZNAKOM “DONACIJA ZA PORODICU IZ GAZE”. PRIMALAC JE UDRUŽENJE KROKODIL, KARAĐORĐEVA 43/2, 11000 BEOGRAD.

INSTRUKCIJE ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA: UDRUŽENJE KROKODIL, KARAĐORĐEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

EUR

IBAN: RS35170003003959900122 SWIFT: BACXRSBG

USD

IBAN: RS35170003003959900995 SWIFT: BACXRSBG

PAYPAL: office@krokodil.rs

Možete donirati i putem našeg  Patreon kanala KROKODIL Engaging Community , na kome ćete ubuduće moći da pratite sve naše humanitarne akcije.

Takođe, svi vi koji ste donirali, budite slobodni da nam pošaljete Vaše email adrese, kako bismo Vam direktno slali informacije o realizovanim aktivnostima i statusu porodice.

Do sada je ukupno prikupljeno 275,276.94 dinara, od toga je potrošeno:

·         Stan na tri meseca 150,000.00 dinara;

·         Hrana 42,500.00 dinara;

·         Troškovi prevoza članova porodice sa aerodroma 10,600.00 dinara;

·         Propratni troškovi kao što je prevoza dostavljanja stvari 12,176.94 dinara;

·         Tablet 20,000.00 dinara.

Preostali iznos novca je 40,000.00 dinara i namenjen je plaćanju obaveza za prvi mesec stanovanja i lekarske preglede.

HVALA VAM ŠTO BRINETE O DRUGIMA!