DAN ZALJUBLJENIH U PANČEVU – ZAŠTO KAŽEŠ LJUBAV?
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25896
post-template-default,single,single-post,postid-25896,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

DAN ZALJUBLJENIH U PANČEVU – ZAŠTO KAŽEŠ LJUBAV?

DAN ZALJUBLJENIH U PANČEVU – ZAŠTO KAŽEŠ LJUBAV?

U susret odlasku u Pančevo, prošli smo još jedan krug organizacionih izazova. Posle ćutanja javnih institucija, ugostila nas je ekipa entuzijasta i saboraca iz Sinhro Hub-a. Za razgovor Zašto kažeš ljubav? ponovo je bio tesan inicijalni prostor, pa je publika virila i iz susedne sale. Uprkos tome što je mladima, koji su i ovoga puta, činili većinski deo publike, Dan zaljubljenih važan praznik, prepoznali su važnost da razgovaraju o temama koje se tiču negovanja istorijskog revizionizma u našem društvu i sa njim povezane kulture nasilja. Bilo je reči i o ličnoj hrabrosti i odgovornosti da se ukaže na teške, ali esencijalno važne trenutke iz (bliske) prošlosti, upravo kako bismo, kao društvo, došli do mogućnosti za miroljubivu (ko)egzistenciju, prevashodno sa našim susedima.

Verujući da se kroz razgovor i promišljanje o netrpeljivosti i mržnji, uvek zapravo priča o ljubavi i empatiji, istoričarka Dubravka Stojanović i reditelji Srdan Golubović i Ognjen Glavonić, uz moderaciju nezavisne menadžerke u kulture i članice KROKODILa Tamare Marković, uključili su se u dva i po sata dug, uzbudljiv i višesmeran razgovor sa pančevačkim srednjoškolcima i studentima, njihovim profesorima, novinarima i lokalnim aktivistima.

Kao polaznu tačku za razgovor koristili su rezultate “Istraživanja i analize skrivenog uticaja na porast nasilja u društvu u Srbiji”, autora Srđana Hercigonje i Milene Berić koje je nedavno objavilo Udruženje KROKODIL, a samo neka od pitanja koja su pokrenuli, bila su: Šta je kultura nasilja i kako je mi kao društvo negujemo? Zbog čega mladi imaju skromno znanje o ratovima devedesetih i novijoj istoriji uopšte? Koja je propagandna uloga filmova i serija i kako prepoznati pamfletsko u igranim sadržajima? Koliki je i kakav kvalitativni doprinos umetnosti i popularne kulture u stvaranju politka kulture sećanja? Zbog čega je važno da postoje autorke i autori koji kroz svoj rad postavljaju pitanja o kojima institucije ćute?

Ciklus razgovora Zašto kažeš ljubav? nastavljamo u gradovima širom Srbije, a prvi sledeći susret očekuje nas krajem marta u Kragujevcu.

Photo creds: @liveproduction