Mladi iz Zrenjanina aktivno učestvovali u razgovoru na tribini Zašto kažeš ljubav?
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25814
post-template-default,single,single-post,postid-25814,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Mladi iz Zrenjanina aktivno učestvovali u razgovoru na tribini Zašto kažeš ljubav?

Mladi iz Zrenjanina aktivno učestvovali u razgovoru na tribini Zašto kažeš ljubav?

Broj zainteresovanih za razgovor Zašto kažeš ljubav? u Zrenjaninu prevazišao je sva naša očekivanja! Jedino je Velika, pozorišna, sala bila dovoljna da primi oko stotinu ljudi, prevashodno mladih, ali i njihovih roditelja, kao i profesora zrenjaninskih srednjih škola i lokalnih aktivista i volontera, koji su se sa velikim entuzijazmom uključili u diskusiju o jednoj od gorućih tema u našem društvu, a to je porast nasilja u društvu.

Kao polaznu tačku za razgovor koristili smo rezultate istraživanja i analize skrivenog uticaja na porast nasilja u društvu u Srbiji, autora Srđana Hercigonje i Milene Berić, koje je KROKODIL nedavno objavio.

Pokrenuta su važna pitanja: Kako se mladi danas osećaju u našem društvu? Da li smatraju da su bezbedni? Iz kojih izvora prepoznaju da nasilje najčešće dolazi? Na koje prepreke nailaze u prevazilaženju takvih situacija i kako odrasli u tome mogu bolje da pomognu? Gde vide ključne tačke podrške – u porodici, lokalnoj zajednici, institucijama, vršnjačkoj grupi? Kako umetnost i aktivizam mogu da nam pomognu da poboljšamo kako lične, tako i kapacitete zajednice u pogledu prevazilaženja nasilja i netrpeljivosti? Kako da osnažimo naše kapacitete za empatiju, kao pojedinci, ali i kao zajednica?

Primećeno je da u Srbiji postoji očigledan uticaj države i medija na održavanje specifične i raširene “kulture nasilja”. Dominacija agresivnog rečnika u narativima dodatno doprinosi očuvanju ove kulture, a nedostatak adekvatne strategije za suzbijanje nasilja dodatno pogoršava situaciju.

Roberto Grujičić je prisutnima detaljno predstavio ključne probleme u odnosima između roditelja i dece, ističući kako dolazi do preusmerenja osećaja sigurnosti i pripadanja mladih sa roditelja na društvo tokom pubertetskih godina. Pored toga, razbijao je mitove o popularnim metodama vaspitavanja dece. Smiljana Tucakov je podelila svoje pedesetogodišnje iskustvo rada sa mladima i istakla kako je CEKOM, amaterska pozorišna trupa, postala sigurno mesto odrastanja mladih u Zrenjaninu. Tatjana Tabački iz udruženja Skaska skrenula je pažnju na mnoga nerešena pitanja iz naše prošlosti i objasnila zašto je važno baviti se tim temama. Rekla je da je istorijski revizionizam primenjuje se da bi se održavali stari i stvarali novi mitovi, jačali stereotipi, razvijale predrasude i mržnja prema susedima negovanjem netolerancije, agresije i nasilja.

Važan segment razgovora bila je i diskusija o važnosti volonterizma i uključivanju mladih u aktivnosti koje doprinose njihovoj lokalnoj zajednici.

Zanimljivo je pomenuti da je Zrenjanin jedna od retkih sredina gde je naš govorni program dočekan sa velikim oduševljenjem u jednoj lokalnoj javnoj instituciji, pre svega zahvaljujući uredniku tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina. Ovo nas je ostavilo sa utiskom da pored toga što su većinski institucije često zatvorene za ovako važne teme, istovremeno i dalje postoje teme koje su važnije i koje pojedinci prepoznaju kao važnije od bilo koje vrste politika.

U razgovoru su učestvovali Roberto Grujičić, dečji psihijatar na Institutu za mentalno zdravlje i jedan od autora podkasta Dva i po psihijatra; Tatjana Tabački, osnivačica nevladine organizacije Skaska i bibliotekarka u Gradskoj narodnoj biblioteci; i Smiljana Tucakov, dramska pedagoškinja, osnivačica Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju. Dinamičnom razgovoru i u živom dijalogu sa publikom doprinelo je odlično moderiranje Tamare Marković, članice Udruženja KROKODIL.

Više fotografija sa tribine pogledajte na linku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.728176826082861&type=3

Projekat Zašto kažeš ljubav a misliš na rat podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu kroz program MATRA.