Poziv na Konferenciju za medije povodom javljanja aktivistkinje Aide Ćorović u KPZ Padinska skela na izdržavanje kazne
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26135
post-template-default,single,single-post,postid-26135,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Poziv na Konferenciju za medije povodom javljanja aktivistkinje Aide Ćorović u KPZ Padinska skela na izdržavanje kazne

Poziv na Konferenciju za medije povodom javljanja aktivistkinje Aide Ćorović u KPZ Padinska skela na izdržavanje kazne

Poštovani,

Pozivamo vas na konferenciju za medije u petak 22. marta od 13:30 sati u Medija Centru (Terazije 3) na kojoj ćemo još jednom ukazati na opasnu praksu pokretanja SLAPP tužbi (Strateških tužbi protiv učešća javnosti) protiv aktivista koji javno ukazuju na ozbiljne probleme u našem društvu i pozivaju državne organe na rešavanje. 

Na konferenciji će govoriti advokat Miloš Janković (koji zastupa brojne aktiviste na Prekršajnom sudu), Milena Berić i Vladimir Arsenijević iz Udruženja KROKODIL koji se i sami bore protiv čak 7 SLAPP tužbi i aktivistkinja Aida Ćorović u slučaju da ne bude zadržana u pritvoru u 10 sati ujutru kada je planirano da se javi na odsluženje zatvorske kazne. Na konferenciji će biti najavljeno i osnivanje SLAPP BACK fonda koji će isključivo pojedinačnim donacijama građana i građanki omogućiti aktivistima/aktivistkinjama zastupanje pred institucijama te pravnu borbu za svoja narušena prava.

Konferenciji za medije prethodiće pojavljivanje aktivistkinje Aide Ćorović u KPZ Padinska skela u 10 sati ujutru, a nakon odluke državnih organa Srbije da je do petka 22. marta pošalju na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne, koju u demokratskoj zemlji nikada ne bi ni dobila. Izvršenje ove kazne pokušali smo da sprečimo akcijom prikupljanja sredstava za njeno plaćanje kada je na inicijativu Udruženja KROKODIL i Feminističke antifašističke mreže, zahvaljujući individualnim donacijama 102 građana i građanki iz Srbije, regiona, Evrope i sveta, za manje od 24 sata, prikupljeno 340.267 dinara. Celokupan iznos koji nakon uplate Prekršajnom sudu preostane biće usmeren na osnivanje  SLAPP BACK fonda za pomoć aktivistima protiv kojih su pokrenute SLAPP tužbe.

Aida Ćorović osuđena je u oktobru prošle godine od strane Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu na globu od 100.000 dinara, koju je, ne osećajući se krivom, odbila da plati, da bi joj potom ova kazna bila preinačena u sto dana zatvora koje bi trebalo da odrobija u ozloglašenom KPZ Padinska Skela. Ova žena koja je život nesebično posvetila antiratnom i društveno-političkom aktivizmu u nastojanju da živi u skladu s idealima u koje veruje i društvo samim svojim delovanjem učini boljim nego što bi inače bilo, na ovu je drakonsku kaznu osuđena po osnovu dve nebulozne prekršajne prijave. Prijave je dobila nakon što je u novembru 2021. godine, u simboličkom činu par excellence, jajetom gađala portret osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je nelegalno izveden na fasadi stambene zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu. 

U isto vreme dok država ne čini ništa da sankcioniše strahotan porast govora mržnje u javnom prostoru, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i bespravno vandalizovanje zidova, aktivisti koji koriste svoja Ustavom definisana građanska prava se nalaze u brojnim prekršajnim postupcima koje je država pokrenula protiv njih. Pokrenuto je preko dvadeset prekršajnih prijava upućenih ka čak osmoro aktivista/aktivistkinja koji su na različite načine uklanjali grafite i na taj način izražavali protivljenje zloupotrebi javnog prostora za slanje poruka netrpeljivosti, pa čak i otvorene mržnje.

Aidin slučaj nije usamljen. Protiv brojnih aktivista u proteklih godinu dana pokrenute su SLAPP tužbe. Radi se o strateškim tužbama protiv učešća javnosti par excellence koje predstavljaju relativno novu pretnju slobodi govora u Srbiji. SLAPP je akronim engleskog naziva Strategic Lawsuit Against Public Participation, što u prevodu znači “strateške tužbe protiv učešća javnosti” a koje su zapravo podnete sa ciljem zastrašivanja, opterećivanja, kažnjavanja ili uznemiravanja tuženog zbog javnog govora, čiji su predmet pitanja od opšteg interesa. Tuženom će biti otežan rad, oduzeto vreme i uzdrmano samopouzdanje. Sudski postupak, koji obično traje nekoliko godina i podrazumeva troškove sudskih taksi i punomoćnika, vrlo verovatno će potpuno materijalno iscrpeti tuženog. Dakle, cilj ovih tužbi nije otkrivanje istine već ograničavanje i ućutkivanje kritike javnosti koja iz bilo kog razloga ne odgovara tužiocima, odnosno, u ovom slučaju, državi.