Predstavljeno istraživanje na konsultativnom sastanku za jačanje saradnje između NVO Sektora Srbije i Ukrajine
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26014
post-template-default,single,single-post,postid-26014,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljeno istraživanje na konsultativnom sastanku za jačanje saradnje između NVO Sektora Srbije i Ukrajine

Predstavljeno istraživanje na konsultativnom sastanku za jačanje saradnje između NVO Sektora Srbije i Ukrajine

U KROKODILovom Centru, 29. februara održan je konsultativni sastanak na kojem su predstavnici nevladinog sektora imali priliku da se upoznaju s finalnom radnom verzijom istraživanja koje je predstavljalo predloge i preporuke za uključivanje i saradnju organizacija civilnog sektora u aktivnosti kao odgovor na agresiju na Ukrajinu. Autori ovog istraživanja, Srđan Hercigonja i Milena Berić, predstavili su finalne verzije dokumenta, a diskutovalo se o njegovim detaljima.

U tom razgovoru, okupljeni su diskutovali o sadržaju dokumenta i dali svoje preporuke za izmene i dopune finalne radne verzije istraživanja. Ova konstruktivna razmena mišljenja unapredila je proces razvoja istraživanja i učvrstila nameru da se pokriju što šire perspektive i mogućnosti saradnje između organizacija civilnog društva u Srbiji i Ukrajini.

U prethodnih šest meseci, u saradnji sa različitim nevladinim organizacijama u Srbiji, sprovedeno je istraživanje čiji je cilj bio usklađivanje javnog interesa, interesa građana i politika za koje se civilni sektor zalaže, posebno u svetlu osetljive situacije Srbije u vezi s ratom u Ukrajini i dominacijom ruskog uticaja. Cilj istraživanja bio je jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva za sprovođenje projekata i aktivnosti usmerenih na uticaj rata u Ukrajini na građane Srbije i Zapadnog Balkana.

U okviru diskusije na sastanku istaknut je praktični bottom-up pristup za jačanje kapaciteta civilnog sektora, naglašavajući potrebu za razmenom iskustava i metodologija koje su se pokazale delotvornim na terenu. Istraživanje je takođe ponudilo predloge i preporuke za razvoj saradnje između organizacija civilnog društva u Srbiji i Ukrajini.

S obzirom na sveobuhvatnu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je započela 24. februara 2022. godine, istraživanje je analiziralo reakcije i razmatralo moguće modele saradnje između organizacija civilnog društva u Srbiji i Ukrajini. Kontekst delovanja organizacija civilnog društva u Srbiji pristupan je uzimajući u obzir strateško političko opredeljenje Republike Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i poštovanje evropskih vrednosti i principa.

Istraživanje je podržala Ambasada Kanade u Beogradu.

Photo credits: Alex Dmitrović