UVEK NA PRVOJ LINIJI! – MARŠ ZA RADNA PRAVA ŽENA, PLATO NA TRGU SLAVIJE, 8. MART 2024, 17:30H
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25968
post-template-default,single,single-post,postid-25968,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

UVEK NA PRVOJ LINIJI! – MARŠ ZA RADNA PRAVA ŽENA, PLATO NA TRGU SLAVIJE, 8. MART 2024, 17:30H

UVEK NA PRVOJ LINIJI! – MARŠ ZA RADNA PRAVA ŽENA, PLATO NA TRGU SLAVIJE, 8. MART 2024, 17:30H

U petak, 8. marta 2024, na ulicama Beograda, u terminu od 17:30 do 20h, Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja organizuje osmomartovski protestni marš za radna prava žena  pod nazivom UVEK NA PRVOJ LINIJI. Okupljanje počinje 8. marta u 17.30 časova na Trgu Slavija. Marš i prateći program počinju u 18h na Trgu Slavija, nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu.

Mi, žene Srbije, suočene sa ozbiljnom krizom u našoj državi, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje, 8. marta 2024. godine odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode.

Naše zahteve ponavljamo glasno i jasno:

  • Za dostojanstven rad i platu za život – u  jeku ekonomske krize, inflacije i korupcije;
  • Za odbranu ženskih političkih prava dok se nalazimo  u krizi demokratije;
  • Za siguran porođaj i reproduktivna prava dok slušamo o rasprostranjenosti akušerskog nasilja;
  • Protiv sistematskog nasilja društvu u epidemiji sveopšteg nasilja;
  • Za slobodu misljenja, govora i okupljanja u vreme progonaaktivistkinja, novinarki, političarki;
  • Za institucije u službi građanki nasuprot zarobljenih partijskih institucija;
  • Za održivu budućnost i ekološku pravdu – U vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve. Stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše su pogođeni ekološkom nepravdom.

Ovim maršom potvrđujemo da ostajemo povezane, hrabre i jedinstvene u našem otporu. Posle mnogo godina i mnoštva upućenih zahteva državi, ovog 8. marta, obraćamo se samo građankama i građanima i pozivamo sve da ustanu u odbranu sopstvenih prava! 

Aktivistkinje i aktivisti, progresivni, levi, zeleni i solidarni političari i političarke, radnice i radnici, sindikalke i sindikalci, novinarke i novinari, svi slobodni ljudi, solidarnost je važnija nego ikad! Samo zajedno možemo da se suprotstavimo kapitalističkoj državi i zajedno braniti naša prava! Stanimo svi na prvu liniju!