U Novom Sadu analizirali smo uticaje koji dovode do porasta nasilja među mladima u digitalnom prostoru
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26292
post-template-default,single,single-post,postid-26292,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

U Novom Sadu analizirali smo uticaje koji dovode do porasta nasilja među mladima u digitalnom prostoru

U Novom Sadu analizirali smo uticaje koji dovode do porasta nasilja među mladima u digitalnom prostoru

U utorak, 23. aprila, u knjižari Zenit Books u Novom Sadu održan je još jedan razgovor u okviru projekta “Zašto kažeš ljubav?”

Publika različitih uzrasta, među kojima su i ovog puta prednjačili srednjoškolci, aktivno je bila uključena u razgovor i ponovo bila spremni da podeli svoje stavove, poglede ali i izazove i probleme u odrastanju.

Razgovor je bio posvećen analizi skrivenih društvenih uticaja koji dovode do porasta nasilja među mladima u digitalnom prostoru. Uz moderaciju Tamare Marković, samostalne menadžerke u kulturi, Milan Inić, poznat kao jedan od prvih jutjubera u Srbiji i osnivač Youtube kanala Yasserstain, Hristina Cvetinčanin Knežević, sociološkinja, istraživačica i osnivačica Instagram platforme Feminizam iz teretane i Roberto Grujičić, dečji psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu i jedan od osnivača podkasta “Dva i po psihijatra”, pružili su uvid u razloge nastanka nasilničkog ponašanja među mladima, kao i smernice za rešavanje ovih kompleksnih problema.

Događaj je započeo demistifikacijom uvreženih shvatanja o mladima, tehnologiji i internetu. Diskutovalo se o tome šta zaista predstavlja preterana upotreba interneta i koje vrste sadržaja konzumiramo dok smo online. Roberto, Hristina i Milan su izneli svoje stavove, ističući važnost sadržaja i konteksta u kojem se koristi internet.

Takođe, razgovaralo se o jazu između generacija Z i njihovih roditelja i nastavnika u pogledu poimanja internet bezbednosti. Naglašeno je da mladi često imaju bolje razumevanje internet bezbednosti, iako ne dovoljno utemeljeno na sistemskoj edukaciji, ali da je važno raditi na prevazilaženju tog jaza kako bi se osigurala bezbednost svih korisnika.

Milan Inić je podelio svoje iskustvo kao dugogodišnji jutjuber, ističući značaj balansa između zabave i edukacije u sadržaju i istakao emancipatorsku ulogu koju može imati popularna kultura za edukaciju mladih.

Diskutovalo se i o kulturi nasilja u društvu i prepoznavanju njenih uzroka. Učesnici su navodili faktore koji dovode do nasilničkog ponašanja kod dece i mladih, naglašavajući uticaj porodice, vršnjačke grupe i šireg društvenog konteksta.

Razmatrani su i faktori koji utiču na sajber bezbednost, a posebno je naglašena veza između onlajn i realnog sveta, i važnost da se govoreći o sajber bezbednosti, istovremeno govori i o potencijalnom fizičkom nasilju.

Takođe, fokus je bio i na mentalnom zdravlju mladih u digitalnom okruženju, posebno na rizicima koje donosi izloženost govoru mržnje, online uznemiravanju i kontinuiranom nasilju.

Hristina je govorila o medijskoj slici žene i uticaju medija na normalizaciju nasilja, dok su Roberto i ostali učesnici isticali važnost podrške i edukacije u borbi protiv ovih problema.

Učesnici su takođe govorili o motivaciji za pokretanje svojih podkasta kao načina društvenog angažmana, ističući potrebu za promocijom empatije među mladima.

U zaključku, naglašena je važnost edukacije, podrške i empatije kao ključnih elemenata u borbi protiv problema sa kojima se mladi suočavaju u digitalnom okruženju.

Projekat Udruženja KROKODIL pod nazivom Zašto kažeš ljubav a misliš na rat podržala je kroz program MATRA Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.