ZAVRŠEN OSMI MURAL INICIJATIVE FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26250
post-template-default,single,single-post,postid-26250,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ZAVRŠEN OSMI MURAL INICIJATIVE FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE

ZAVRŠEN OSMI MURAL INICIJATIVE FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE

13. aprila, na fasadi OŠ Dimitrije Tucović u Kraljevu, Srbija, zvanično je realizovan osmi mural u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets / Free the People. Umetnik Stefan Jangovski kreirao je mural pod nazivom “Explore & Create” (Istražuj i stvaraj), koji nosi poruku povezanosti sa prirodom i samim sobom.

Mural predstavlja introspektivni osvrt ka prirodi i sopstvenom biću, naglašavajući jedinstvo između ova dva elementa. Umetnik je istakao da je provođenje vremena sa samim sobom podjednako važno kao i vreme provedeno u zajednici, jer samo u tim trenucima možemo razumeti svoje unutrašnje biće. Mural poziva posmatrače da posvete više pažnje sebi i vremenu koje provode sami sa sobom, kako bi ovo unutrašnje razumevanje mogli da prenesu i na svoje odnose sa drugima. Umetnik je prikazao mladog istraživača u prirodnom ambijentu, kako posmatra i upija svoju okolinu, pretvarajući je u nešto novo svojim ličnim stvaralaštvom.

Stefan Jangovski je multidisciplinarni umetnik iz Srbije, sa pozadinom u grafičkom dizajnu. Trenutno je fokusiran na ilustraciju, dizajn karaktera i muralizam. Njegov rad je inspirisan stalnim istraživanjem sopstvenog bića kroz različite situacije, kao i prirodom i magičnim bićima. Koristeći živopisne boje i cartoony stil, Stefanova dela su prepoznatljiva po svojoj originalnosti i dozi duhovitosti.

O inicijativi:

Građanska inicijativa Free the Streets/Free the People nastala je kao odgovor na preplavljujuću količinu agresivnih poruka na zidovima gradova širom Srbije, posebno u Beogradu. Ova inicijativa podržava domaće umetnike u stvaranju murala koji promovišu poruke zajedništva i čine ulični prostor prijemčivijim za sve građane. Dosadašnji radovi u okviru ove inicijative uključuju pet murala u Padinskoj skeli, kao i murale u Obrenovcu i Čačku.

Osmi mural u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets / Free the People predstavlja još jedan korak ka stvaranju pozitivne i inspirativne urbanističke sredine, podstičući refleksiju, kreativnost i zajedništvo među građanima.