Poslednji murali inicijative Free the Streets / Free the People u Novom Sadu i Beogradu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26551
post-template-default,single,single-post,postid-26551,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Poslednji murali inicijative Free the Streets / Free the People u Novom Sadu i Beogradu

Poslednji murali inicijative Free the Streets / Free the People u Novom Sadu i Beogradu

Jun je mesec u kojem će biti realizovana i poslednja dva murala u okviru inicijative Free the Streets / Free the People – deveti i deseti po redu – i to u Novom Sadu i Beogradu. Naši poznati i renomirani street art umetnici, TKV i Artez, zaduženi su za izradu ova dva murala. U periodu od 5. do 9. juna na fasadi zgrade u Krfskoj ulici na Detelinari, TKV će slikati mural koji nosi naziv CUT IT, dok će u periodu od 16. do 23. juna Artez slikati mural na fasadi zgrade u Beogradskoj ulici. Sve zainteresovane građane pozivamo da se prošetaju do ovih ulica u naznačenom periodu i prate proces izrade ovih murala!

Podsećamo da je građanska inicijativa Free the Streets/Free the People nastala kao reakcija na preplavljujuću količinu agresivnih poruka koje se nalaze na zidovima u gradovima širom Srbije. U Beogradu je njihov broj posebno uznemirujući. Stoga nastavljamo sa podrškom domaćim umetnicima da slikaju murale koji šalju poruke zajedništva i čine ulični prostor prijemčivim za sve građane, ali ih i dodatno podsećaju da je to upravo prostor koji nam svima pripada i koji svi, bez obzira na lična uverenja, imamo pravo da koristimo – za provođenje slobodnog vremena, druženje i okupljanje. U okviru ove inicijative već je realizovano pet murala u Padinskoj skeli kao i murali u Obrenovcu, Čačku i Kraljevu.

Biografije umetnika:

TKV je beogradska ulična umetnica rođena 1988. godine. Nakon što je pohađala srednju školu za grafičku umetnost, odsek za fotografiju, nastavila je formalno obrazovanje iz teorije medija i 2012. godine stekla zvanje mastera iz oblasti kulture globalnih medija. Aktivno se bavi svojom umetničkom praksom od 2004. godine, počevši sa uličnom umetnošću, a kasnije istražujući različite tehnike i medije – od redizajna nameštaja do 3D štampe. Godine 2019. odlikovana je Medaljom umetnosti i književnosti Republike Francuske u rangu viteza. Godine 2018. osnovala je festival ulične umetnosti za devojke, kako bi podržala i povezala žene grafiti i ulične umetnice.

Već više od dve decenije TKV ostavlja svoje radove na ulicama Beograda. I pored ovako impresivnog staža, dugog za sve one koji stvaraju umetnost na ulici, ljubitelji ulične umetnosti i mediji je još uvek iznova otkrivaju i još uvek govore o njoj kao o osobi koja donosi nove, sveže ideje na naše ulice. Kako objasniti ovaj efekat kada se ona već dugi niz godina isključivo bavi autoportretima, portretima i predstavama žena uopšte?  Kada se umetnici suštinski povežu s temom koju obrađuju i kada postanu spona između osećanja i ideje onoga što predstavlja i publike, doživljaji i osećanja su uvek jaki kao kada nam se događaju prvi put. Zato njene interpretacije žena koje je okružuju deluju vanvremenske ali i jednostavne. Jednostvane u tom smislu što ne sadrže nečitljive konceptualne ideje i samim tim omogućavaju svima, bez obzira na nivo znanja o umetnosti, da se identifikuju s njenim radovima ili da prepoznaju sebi blisku osobu u njima. Vanvremenski su jer opisuju suštinu žene, svake žene, ili bolje rečeno svega onoga što ona jeste i onoga što bi mogla da bude. Međutim, kada se te ideje apstrahuju mogu se preneti na bilo koje ljudsko biće jer su ideje o samosvesnosti, slobodi i angažovanosti univerzalne. Ona o tim temama govori iz sopstvene pozicije, pozicije žene, jer se u njoj najbolje oseća. S tim u vezi ne čudi njen izbor tehnike i načina izlaganja. Street art pruža slobodu razmišljanja, produkcije i izlaganja radova u javnom prostoru bez uticaja umetničkog establišmenta. Ipak TKV nije potpuno izolovana od zvanične umetnosti, s vremena na vreme, kada se ukaže dovoljan stepen slobode, i kada ona sama ima potrebu da se izrazi na drugačiji način nastaju njene izložbe.

Andrej Žikić, rođen u Beogradu 1988. godine, diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu 2013. godine. Uličnom umetnošću se pod pseudonimom ‘Artez’ bavi već duże od 20 godina i trenutno je jedan je od najistaknutijih domaćih uličnih umetnika. Proteklih desetak godina aktivan je na internacionalnoj sceni ulične umetnosti – svoj trag je ostavio u mnogim evropskim zemljama – Austriji, Španiji, Italiji, Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji,Turskoj kao i u brojnim zemljama širom sveta – Argentini, Brazilu, Gruziji, Rusiji, Kazahstanu, Egiptu i Indiji . U pauzama između putovanja živi i radi u Beogradu.

O radovima:

TKV: Rad je nastao 2017. godine. Inspiracija za ovaj rad je bio proces sazrevanja koji se odvijao u meni u tom trenutku. Verujem da svako ko odluči da pogleda u sebe može da vidi obrise osobe koja će tek postati, ali da bi postali ta osoba   moramo se osloboditi starih načina razmišljanja. Za to je nekad potrebno puno hrabrost i vremenai a i puno nežnosti. CUT IT je rad o tome kada shvatite da je pred vama put koji tek treba da se desi i na kom idete ka samom sebi

Artez: “Život u urbanoj sredini i haos koji ga prati poslužili su kao osnova za koncept ovog murala. Sama lokacija – Beogradska ulica, kao jedna od prometnijih saobraćajnica prestonice, na najbolji način oslikava haos karakterističan za urbanu sredinu. Unošenjem elemenata prirode u zadati kontekst kreirana je jukstapozicija koja treba da zainterestuje posmatrača i skrene mu pažnju sa svakodnevnih misli. Portret devojke koja pije vodu iz vaze bogato napunjene cvećem govori o fundamentalnoj potrebi čoveka za prirodom. Ona žudi za energijom koju samo priroda može da nam pruži, a koju je tako teško pronaći u urbanoj sredini. Ovaj mural poziva posmatrače da pronađu trenutak za introspekciju i povezivanje sa prirodom, i skreće im pažnju na važnost očuvanja prirode u urbanom okruženju”

O inicijativi Free the Streets/Free the People:

Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi. 

Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. To su:

1.  umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija,

2.  transformacije javnih prostora,

3.  javno zagovaranje s kreatorima javnih politika na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju javnog ispoljavanja govora mržnje.