Anisur Rahman – jul u Beogradu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
3819
post-template-default,single,single-post,postid-3819,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Anisur Rahman – jul u Beogradu

Anisur Rahman – jul u Beogradu

Anisur Rahman_Photo credit to Cato Lein

Anisur Rahman (1978) je pesnik, dramski pisac, romanopisac, esejista, novinar, književni kritičar i prevodilac. Član je Švedskog udruženja pisaca i počasni šlan Švedskog PEN centra. Programski je urednik Švedskog književnog centra u Upsali (www.litteraturcentrum.se).

Anisur Rahman je dobitnik stipendije Princa Vilhelma Švedskog PEN centra 2013. godine. Debitovao je 2003. zbirkom pesama Empty Glass. Govori i piše na bengalskom, engleskom i švedskom. Trenutno živi u Upsali, u Švedskoj, gde je od 2009. do 2011. bio rezidencijalni pisac. Studirao je bengalski i engleski jezik, književnost, istoriju, film i studije drame na Univerzitetu u Daki i Univerzitetu u Stokholmu. Radi na književnim programima kreativnog pisaca u sklopu organizacije Studiefrämjandet. Sex årstider [Šest godišnjih doba] je Rahmanova prva zbirka pesama na švedskom.

Kao dramski pisac, pisao je za pozorišta u Bangladešu, Norveškoj i Švedskoj, kao i za Švedski radio i norveški radio NRK. Objavio je nekoliko knjiga proze i poezije u Bangladešu, Švedskoj, Norveškoj i SAD. Na bengalski je preveo više klasičnih pisaca poput Francka Kafke, Henrika Ibzena i Tomasa Transtremera. Trenutno prevodi nekoliko nordijskih pesnika na bengalski. Prozu i poeziju objavljuje u različitim časopisima u Bangladešu, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, poput Uppsala Nya Tidning, The Weekly Holiday i The Finland Times.

Osnovao je i vodi nekoliko književnih festivala u Upsali, među kojima su the Mother Language International Poetry Festival i the Fristad festival.