Marko Brecelj
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
2485
post-template-default,single,single-post,postid-2485,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Marko Brecelj

Marko Brecelj

Brecelj1

Marka Brecelja (Sarajevo, 1951.) javnost još uvek poznaje kao bivšeg frontmena slovenske avant-rock grupe Buldožer koju je napustio pre trideset godina. Danas jeBrecelj kantautor, voditelj Omladinskog kulturnog, socijalnog, multimedijskog i međugeneracijskog centra (MKSMC) u Kopru i autor serije društveno angažiranih performansa i akcija nazvanih “Meki terorizam”.
Brecelj skreće pažnju javnosti na nepravde i anomalije sistema u odnosu prema čoveku i masama ljudi koje su daleko od generatora takozvanog napretka. Istovremeno političare, crkvene velikodostojnike i organe reda dovodi do ruba živčanog sloma.
Brecelj je na Univerzitetu u Ljubljani studirao geologiju, a kasnije i tehničku fiziku da bi se zatim potpuno okrenuo muzici. Svoju muzičku karijeru započeo u kvartetu Beli crnci (The white negroes) koji su pevali crnačke duhovne pesme i kao pevač, gitarista kompozitor i violinista trija Krik iz Istre. Šira publika upoznala ga je kao kantautora i šansonjera na omladinskom festivalu u Subotici, u leto 1974. Iste godine u saradnji s aranžerom Bojanom Adamičem počeo je raditi na izdanju ploče Cocktail za koju je 1976. dobio nagradu «Sedam sekretara SKOJ-a». Marko Brecelj je sa ljubljanskom skupinom Sedam svetlostnih godina (Sedem svetlobnih let) i Borisom Beleom osnovao rok grupu Buldožer, u sklopu koje je delovao kao pevač, kompozitor  i autor bitnih tekstova. Brecelj je ubrzo postao jedan od najzapaženijih frontmena, vokalista i autora na jugoslovenskoj rok sceni kraja ‘70.
U bendu je ostao do proleća 1979. i s njim objavio prve tri ploče (treća ploča filmske muzike za film Živi bili pa vidjeli).
Nakon razlaza s grupom krajem 1970-ih prelazi na marginu i tamo ostaje: iz tog perioda datira nekolicina pesama koje su u alternativnim muzičkim krugovima postale veliki hitovi (ParadaRadojkaSexy disco hit itd.).
S pesnikom Ivanom Volaričem – Feom osnovao je (1979) Duo Zlatni zubi. Godine 1983. i 1984. vodio je Marjanov čudni zajec (LP ploča Svinjam Dijamante). Leta 1986. objavio je kantautorski album Desant na rt Dobre nade,  sa saksofonistom Primožem Šmitom i bas-gitaristom Alešom Joštom u projektu Javna vaja, a sa Alešom Joštom u duetu Javna Dvaja. Sa njim je izdao kasetu Moje krave muzare krajem ’80-ih.
Snima samostalno, izvodeći do danas diljem bivše države serije društveno angažovanih performansa pod nazivom “Meki terorizam”.
Predsednik je nevladinog udruženja Društvo prijatelja umerenog napretka koje deluje u Omladinskom, kulturnom, socijalnom, multimedijskom i međugeneracijskom centru (MKSMC) u Kopru, predsednik Ustanove nevladinih na mladinskom polju Pohorski bataljon te vođa neparlamentarne stranke Akacije. Osnovatelj je verske zajednice Nadanje bez razloga.
U jesen 2012. godine slovenački režiser Janez Burger snimio je o njemu celovečernji dokumentarni film „Priletni parazit“ (Parazit u godinama). Trenutno stvara minimalistički obrazovni mjuzikl za vedrije odrasle i predškolsku mladež (za one koje još nisu išli u školu i za one koje vole biti više pred školom nego u školi) sa naslovom „Dakle u Vršac“ u suradnji sa Cankarjevim domom u Ljubljani.

Pročitajte dva sjajna intervjua objavljena u zagrebačkim Novostima:

http://www.novossti.com/2011/10/neoliberalni-kapitalizam-treba-nenasilno-demontirati/

 

http://www.novossti.com/2010/01/marko-brecelj-kantautor-i-profesor-mekog-terorizma/