Sylvain Prudhomme
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
2360
post-template-default,single,single-post,postid-2360,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Sylvain Prudhomme

Sylvain Prudhomme

P1150868

Sylvain Prudhomme (1979) rođen je na jugu Francuske. Nakon detinjstva provedenog u Africi (Kamerun, Niger, Burundi, Mauricijus), u Parizu studira književnost i upisuje doktorat koji potom prekida kako bi se posvetio pisanju.

 

Njegov prvi roman, Les matinées d’Hercule, monolog u formi burleske na temu usnulog čoveka i njegovog nepomičnog putovanja, objavljen je 2007. u izdanju Serpent à Plumes. 2010. slede naslovi L’affaire furtif, sanjarija o arhipelagu na kom se okupio čitav niz likova – poklonici utopija, botaničari, kompozitori i «anarhitekti», te Tanganyika Project, u kojem je, crpeći inspiraciju u natpisima na gradskim zidovima, panoima, oslikanim reklamama i grafitima, autor pokušao opisati grad Kigoma na obali jezera Tanganjika.

 

Osim što se bavi pisanjem, Sylvain Prudhomme jedan je od pokretača časopisa Geste, u kojem objavljuje intervjue s mnogim savremenim piscima i umetnicima. 2009. pridružuje se osnivačima časopisa Le Tigre. Piše reportaže o afričkim frizerskim salonima u pariškoj četvrti Château d’Eau (Africaine Queen, 2010.), kao i o stanovnicima koliba u šumama pokrajine Ariež (La vie dans les arbres, 2011.).

 

Tokom deset godina radi kao asistent pisca Valera Novarine, a u periodu od 2010. do 2012. u francusko-senegalskoj alijansi u Ziguinchoru (Casamans). Njegov poslednji roman Là, avait dit Bahi, objavljen u izdanju L’Arbalète/Gallimard, prikazuje današnjicu jednog starog Alžirca koji kamionom prelazi region Tlemcen i putem odmotava klupko svojih sećanja iz kojih izviru isečci istorije Alžira pre i nakon proglašenja Nezavisnosti. Za ovaj roman, Sylvain Prudhomme je dobio nagradu Louis Guilloux.