Bojan dolazi u Vizbi
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
3547
post-template-default,single,single-post,postid-3547,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Bojan dolazi u Vizbi

Bojan dolazi u Vizbi

vizbi

Gradić Vizbi se nalazi na švedskom ostrvu Gotland, okruženom Baltičkim morem. Crkva na koju gleda prozor moje sobe je toliko gigantska u odnosu na ovo malo bajkovito mesto, da izgleda kao da je izgurala okolne kućice živopisnih boja da bi mogla da stane među srednjevekovne, kamene zidine. Dalje, iza crkve, pogled puca na more. Dok bez neke poente blenem u sfumato u kom se gubi ivica između mora i neba, pitam da li je u pitanju stvaran prizor, ili foto tapet nastao nakon istraživanja javnog spisateljskog mnjenja sa pitanjem „Kakav vas pogled najviše inspiriše?

U ovoj kući nas ima jedanaestoro. Svi pišu, prevode, i svi to nazivaju poslom, svi već imaju potpisane ugovore i rokove kojih se sete u pola razgovora, pa kažu „Moram da idem da radim“. Pitam se zašto mi to zvuči tako čudno i neverovatno. Tu je Rus iz Estonije, Estonac iz Estonije, stari Belorus Jurka koji govori samo ruski, frankofoni Kanađanin, gospođa iz Norveške, devojka iz Finske koja nema finsko državljanstvo već ne znam ni ja koje, i nekoliko njih iz Švedske. Svi se viđamo u zajedničkoj kuhinji i družimo se više nego što sam očekivao.

Trudim se da, nakon samo nekoliko dana boravka ovde, ne počnem da izvlačim univerzalne zaključke o mentalitetskim razlikama, jer mi je to uvek zvučalo degutantno. Jednostavno, šetam i posmatram. Grad je pun tokom leta, ali sada, van sezone, može da se desi da se nađem potpuno sam na predivnom trgu i da čujem samo svoje korake čiji zvuk se odbija o zidine sagrađene još u trinaestom veku.

Ingmar Bergman je dobar deo svog života proveo na ostvu Faro, tu, odmah pored Gotlanda, gde je i snimio nekoliko filmova, a iz ovog kraja su i neki bendovi koje sam slušao kao klinac. Glupo mi je da domaćine odmah pitam o Bergmanu i hevi metalu. To bi bilo kao kad stranac dođe u Beograd i odmah se uhvati za Kustu i Bregu.

Pomalo me brine to što mi ništa ne smeta i što se osećam potpuno normalno. Nisam navikao.

* Bojan Babić, pisac iz Beograda, trenutno boravi na ostrvu Gotland u Švedskoj, na jednomesečnom rezidencijalnom boravku u okviru projekta Create In Residence.