Pedro Roza Mendeš
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4248
post-template-default,single,single-post,postid-4248,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Pedro Roza Mendeš

Pedro Roza Mendeš

Pedro-Rosa-Mendes_ng_image_block_item_square

Pedro Roza Mendeš (Pedro Rosa Mendes) rođen je 1968. godine. Pisac je, istraživač, bivši novinar. Karijeru je započeo 1988. u Koimbri gde se pridružio osnivačkom timu dnevnog lista Público, a od naredne godine postaje dopisnik iz Luande. Kao izveštač pokrivao je mnoge konflikte u Angoli, Ruandi, Zairu, Zapadnoj Sahari, Gvineji Bisao, Sjera Leoneu, Liberiji, Obali Slonovače, Avganistanu i bivšoj Jugoslaviji. Dobio je nagradu Bordalo za novinarstvo 2000. godine.

Godine 1999. objavljuje Baía dos Tigres („Zaliv Tigrova“), zadivljujući roman, koji mu je doneo nagradu za Fikciju Pen kluba Portugala, a knjiga je odlično prihvaćena u Portugalu i u inostranstvu. Autor je mnogih knjiga reportaža, a pisao je i za pozorište. Peregrinação de Enmanuel Jhesus je njegov poslednji roman, objavljen 2010. godine. Izdanje na srpskom jeziku objavila je beogradska Laguna pod naslovom Hodočašće Emanuela Žezusa“, izdanje na srpskom jeziku, Laguna, 2011. i u prevodu Ane Kuzmanović-Jovanović.

Pedro Roza Mendeš je objavljivan u Brazilu, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Španiji, Turskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji.