Deveti festival KROKODIL – PRIPITOMITI TAMU
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15439
post-template-default,single,single-post,postid-15439,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Deveti festival KROKODIL – PRIPITOMITI TAMU

Deveti festival KROKODIL – PRIPITOMITI TAMU

Festival KROKODIL 2017

PRIPITOMITI TAMU

 

Večernji program

16. i 17. jun u 20h
Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Botićeva 6, Beograd

  

Debatni program

17 jun u 16h

18. jun u 19h

CZKD, Birčaninova 21, Beograd

 

Ulaz besplatan.
http://www.krokodil.rs/

Deveto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom PRIPITOMITI TAMU održaće se 16, 17. i 18. juna. Večernji program festivala – 16. i 17. juna – tradicionalno će se održati na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije (Botićeva 6), dok se dnevni-debatni program – 17. i 18. juna – održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće nam se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika. 

 

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala KROKODIL dolazi nam Lordan Zafranović, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

  

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, razgovaraćemo s još jednim čuvenim rediteljem čije se stvaralaštvo takođe vezuje za Prašku školu, Srđanom Karanovićem, o njegovom filmskom i televizijskom delu.

  

Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL, predstavićemo i spisateljicu i mirovnu aktivistkinju Svetlanu Slapšak, dobitnicu ovogodišnje Vitalove nagrade za književno delo Ravnoteža.  

 

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitaće iz svog najnovijeg romana Doba mjedi, velike sage o sudbini folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najveću regionalnu nagradu Meša Selimović.  

 

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu, čitaće iz svog poslednjeg romana Moj lepi život u paklu, u kome se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.   

Roman Pjevač u noći, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica ovogodišnjeg festivala KROKODIL, nedavno je objavljen i u Srbiji. Autorka će predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku Mamasafari

Lamija Begagić jedna je od najistaknitijih mladih autorki iz BiH. Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL predstaviće svoj prvi roman U zoni, storiju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi. 

 

Zoran Ferić čitaće iz romana Na osami pored mora koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma. Zoran Ferić ima sjajnu percepciju na čitavom prostoru zajedničkog jezika a ovaj njegov najnoviji roman u Srbiji objavljuje izdavačka kuća Booka.

 

U okviru ovogodišnjeg festivala predstavićemo još i monografiju Ogledala Lune kojom je ovoj muzičkoj grupi konačno dat zasluženi položaj jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevača ovog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi će govoriti i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić.

Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešće nas kroz svet Malih otkrića što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

Na delo Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina, skrenućemo pažnju kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, Pada Avala i Psi i ostali.

Krokodilov rezidencijalni program za pisce aktivan je od 2012. godine i do sad je u njemu boravilo pedeset pet pisaca iz osamnaest zemalja. Kroz razgovor s trenutnim gostom rezidencije, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovićem, ukazaćemo na važnost ovog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona ali i čitave Evrope.

 

Osim sofa-intervjua, nastupa, čitanja te muzičkih i glumačkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održavaće se 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm fondacija s kojom od 2016. godine ujedinjujemo snage u projektu PRODUŽI ŽIVOT, s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa. I ove godine ćemo kroz interesantne programe skretati pažnju na neophodnost doniranja organa i pozivati posetioce festivala da postanu vlasnici donorskih kartica.

Programe vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer.

Festival KROKODIL 2017 podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung, forumZFD, NORLA i Kabinet. Medijski partneri: Danas, Nedeljnik, Radio Laguna.

*

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano osam letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko sto pedeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.