Austrijski septembar u KROKODILovoj Kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16246
post-template-default,single,single-post,postid-16246,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Austrijski septembar u KROKODILovoj Kući za pisce

Austrijski septembar u KROKODILovoj Kući za pisce

Po prvi put u KROKODILovoj kući za pisce našle su se dve autorke. Septembarske gošće KROKODILove Kuće za pisce Laura Frojdentaler i Betina Gertner dolaze nam iz Austrije.

Laura Freudenthaler (Laura Frojdentaler), rođena je 1984. u Salcburgu. Studirala je germanistiku, filozofiju I studije roda, živi u Beču. Madlenina lobanja (Schädel von Madeleine) jer njena prva zbirka priča. Godine 2014. izdala je knjigu Nekoliko priča (Paargeschichten). Ove godine objavila je prvi roman, Kraljica ćuti (Die Königin schweigt).

Bettina Gärtner (Betina Gertner) je završila studije na Akademiji za književnost u Lincu – Leondingu 2008. godine. Nakon toga je objavljivala u mnogim književnim časopisima. Dobila je Državnu stipendiju za književnost za rad na romanu „Unter Schafen“, koji je 2015. godine dobio nagradu Ureda austrijske savezne Vlade kao jedan posebno istaknutih debi romana. Rođena 1962. u Frankfurtu na Majni, od 1969. živi u Beču. Studirala je pravo i istoriju, kao i novinarstvo, bavila se i grafičkim dizajnom, a radila je i u oblasti medija. Danas radi na planiranju i izvođenju projekata u oblasti komunikacija.

Boravak Laure Frojdentaler i Betine Gertner realizuje se u okviru programa Četiri zemlje jedan jezik. U fokusu ovogodišnjeg 62. Beogradskog sajma knjiga biće savremena književnost jednog velikog i policentričnog evropskog jezika – nemačkog. Zajedničkim nastupom predstaviće se zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Austrija i Švajcarska, kao i Lihtenštajn. Posetiocima će biti prezentovano oko hiljadu knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega, zahvaljujući saradnji sa sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak tri stotine pedeset naslova. Specijalno za ovu priliku, Srbiju će posetiti više od dvadeset prominentnih stvaralaca za decu i odrasle koji će publici predstaviti svoj rad u okviru sajamskih manifestacija ali i događaja koji će biti organizovani na različitim lokacijama u centru Beograda.

Boravak Laure Frojdentaler i Betine Gertner u KROKODILovoj kući za pisce u Beogradu podržali su Austrijski kulturni forum i ERSTE banka.

O svim detaljima programa zajedničkog nastupa četiri zemlje nemačkog govornog područja pod nazivom Četiri zemlje jedan jezik možete se informisati na sajtu www.4zemlje1jezik.com.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.