Novi mural u Kraljevu u sklopu inicijative Free the Streets / Free the People
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26195
post-template-default,single,single-post,postid-26195,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Novi mural u Kraljevu u sklopu inicijative Free the Streets / Free the People

Novi mural u Kraljevu u sklopu inicijative Free the Streets / Free the People

Od 8. do 12. aprila u Kraljevu će biti realizovan osmi mural u okviru KROKODILove incijative Free the Streets / Free the People. Umetnik Stefan Jangovski oslikavaće mural koji nosi naziv Explore & Create (Istražuj i stvaraj) na fasadi OŠ Dimitrije Tucović (Dositejeva 5), a svi zainteresovani građani su pozvani da svrate do škole i prate proces izrade ovog murala.

Pozivamo vas i da u utorak, 9. aprila, u 18 sati dođete u svečanu salu Gradske uprave (Trg Jovana Sarića 1) gde ćemo razgovarati o skrivenim uticajima na porast nasilja, agresije i mržnje u našem društvu. Poseban fokus razgovora biće na identifikovanju predrasuda i promišljanju netrpeljivosti prema udruženjima građana i neformalnim građanskim organizacijama, koji često dovode i do otvorene agresije prema aktivistima, posledično obeshrabrujući većinu mladih da se aktivno uključe u svoju lokalnu zajednicu i na taj način daju doprinos društvu.

Odakle dolazi sva ta averzija?

Šta je kultura nasilja i kako je ona negovana u društvu?

Zbog čega mladi poseduju tako skromno znanje o ratovima devedesetih i novijoj istoriji uopšte?

Zašto je toliko teško identifikovati i mapirati sve „izvore” nasilja?

Da li je odgovor u traumatičnim iskustvima kojima je srpsko društvo bivalo kontinuirano izlagano tokom veoma dugog vremenskog perioda? Ili možda još i više u pogubnom odbijanju njegovog većinskog dela da se s traumom suoči? 

Šta se dešava s građanskim pravima i njihovom odbranom u situaciji u kojoj je kultura nasilja sveprisutna i dominantna?

Zašto je danas verovatno više nego ikada pre važno da se zajednice ojačaju kako bi se podigla svest o građanskom društvu i vladavini prava – sistema u kojem građani odgovorno koriste i štite svoja prava i odgovornosti pred zakonom i državom?

Na sva ova pitanja, ali i na mnoga druga, pokušaćemo da odgovorima u živom ragovoru sa građanima i građankama Kraljeva. U diskusiji će učestvovati Predrag Voštinić, aktivista i suosnivač Lokalnog fronta, Ana Mirković, direktorka i suosnivačica Instituta za digitalne komunikacije, kao i Pavle Cicvarić, aktivista Borbe i student fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Razgovor moderiraju Maja Vuković Biserko iz Udruženja KROKODIL i Tamara Marković, nezavisna menadžerka u kulturi.

VIše o razgovoru možete pročitati OVDE

Podsećamo da je građanska inicijativa Free the Streets/Free the People nastala kao reakcija na preplavljujuću količinu agresivnih poruka koje se nalaze na zidovima u gradovima širom Srbije. U Beogradu je njihov broj posebno uznemirujući. Stoga nastavljamo sa podrškom domaćim umetnicima da slikaju murale koji šalju poruke zajedništva i čine ulični prostor prijemčivim za sve građane, ali ih i dodatno podsećaju da je to upravo prostor koji nam svima pripada i koji svi, bez obzira na lična uverenja, imamo pravo da koristimo – za provođenje slobodnog vremena, druženje i okupljanje. U okviru ove inicijative već je realizovano pet murala u Padinskoj skeli kao i murali u Obrenovcu i Čačku.

Stefan Jangovski je multidisciplinarni umetnik iz Srbije. S pozadinom u oblasti grafičkog dizajna, fokus mu je trenutno na ilustraciji, dizajnu karaktera i muralima. Njegov rad je inspirisan stalnim traženjem sebe kroz nesvakidašnje situacije, prirodom i magičnim bićima, koje smešta u svoje svetove dodajući na to dozu duhovitosti. Živopisne boje i Cartoony stil su prepoznatljivi za Stefanov rad.

Rad koji će nastati na fasadi OŠ Dimitrije Tucović u Kraljevu, prema rečima umetnika predstavlja osvrt ka prirodi i sebi samom i shvatanju jedinstva između ta dva.

“Provođenje vremena sa samim sobom je jednako važno koliko i provođenje vremena sa zajednicom, jer jedino u tim trenucima možemo shvatiti svoje unutrašnje biće. Samim tim ovaj rad poziva ljude da malo više obrate pažnju na sebe i vreme koje provode sa sobom kako bi se taj odnos preneo i na ponašanje prema drugima, jer ako poštujemo sebe poštovaćemo i druge. Rad je smešten u prirodnom ambijentu, predstavljajući mladog istraživača koji provodi svoje vreme obzervirajući i upijajući svoju okolinu i pretvarajući je u nešto novo filtriranjem kroz njegovu prizmu, njegov lični rad.”

O inicijativi Free the Streets/Free the People:

Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi. 

Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. To su:

1.  umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija,

2.  transformacije javnih prostora,

3.  javno zagovaranje s kreatorima javnih politika na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju javnog ispoljavanja govora mržnje.