EDICIJA ZAJEDNIČKA ČITAONICA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18417
page-template-default,page,page-id-18417,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178
 

ZAJEDNIČKA ČITAONICA

 

Projekat Zajednička čitaonica predstavlja direktni nastavak projekta Jezici i nacionalizmi i njegovo pomeranje iz domena lingvističke nauke u domen književnosti. Cilj projekta Zajednička čitaonica je podizanje svesti u javnosti o značajnoj temi zloupotrebe jezika u političke svrhe, kako bi se pronašlo najbolje sredstvo za vršenje uticaja na političke strukture da u delo sprovedu preko potrebnu promenu zakonodavstva koje bi bilo u skladu s priznanjem da su četiri “politička jezika” koja se govore u regiji zapravo samo četiri ravnopravne varijante zajedničkog ali neimenovanog policentričnog jezika. Time će se efikasno okončati obrazovna, kulturna ali shodno tome i politička segregacija u regionu zasnovana na lažnoj pretpostavci identitetskih politika da svaka nacija/etnička grupa ima pravo (ili čak obavezu) na svoj vlastiti, odvojeni i nezavisni jezik bez obzira na konkretnu jezičku stvarnost  ili čak običnu logiku.

 

Cilj projekta Zajednička čitaonica je i prikupljanje značajne količine materijala književne produkcije stvarane na zajedničkom jeziku središnjeg područja nekadašnje Jugoslavije kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Namera nam je da gradimo nedvosmisleno zajedničku književnu riznicu u ime jedne velike književnosti zajedničkog jezika naspram na silu formiranih nacionalnih selekcija često temeljenih na “krvi” ili ekskluzivnom pripadanju pisaca i njihovih dela. Ova riznica će poslužiti kao referentna tačka za savremene intelektualne i umetničke rasprave unutar regiona obuhvaćenog zajedničkim jezikom.

 

JUGOSLAVIJA

Predrag Matvejević i Vladimir Arsenijević

jugoslavija korice za sajt
evropa korice za sajt

EVROPA

Miroslav Krleža i Igor Štiks

IDENTITETI

Danilo Kiš i Lana Bastašić

identiteti korice za sajt

03 knjiga Print ali ne final kao pdf

EGZIL

Dubravka Ugrešić i Semezdin Mehmedinović

DRUŠTVO

Borka Pavićević i Boris Buden

05 knjiga predlozi_04
antifašizam korica za sajt

ANTI/FAŠIZAM

Daša Drndić i Andrej Nikolaidis

GRAD

Bogdan Bogdanović i Dragan Markovina

capture-20210114-114019
Screenshot_1

NEPRILAGOĐENOST

Mirko Kovač i Rada Iveković

MLADOST

Svetlana Slapšak i Aleksandar Hemon