ULYSSES’ SHELTER – Otvoreni poziv za rezidencijalne boravke za pisce i prevodioce u 2021.
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19706
post-template-default,single,single-post,postid-19706,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ULYSSES’ SHELTER – Otvoreni poziv za rezidencijalne boravke za pisce i prevodioce u 2021.

ULYSSES’ SHELTER – Otvoreni poziv za rezidencijalne boravke za pisce i prevodioce u 2021.

Otvoreni poziv za rezidencijalne boravke za pisce i prevodioce u 2021.

ULYSSES’ SHELTER

Poziv objavljen: 1. februar 2021.
Rok za prijave: 28. februar 2021.
Trajanje rezidencije: 2 do 3 nedelje (u zavisnosti od lokacije)
Trajanje programa: maj 2021 – jul 2022. godine

Književne rezidencije Ulysses’ Shelter deo su druge faze istoimenog projekta (2019-2022) koji je ko-finansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije. U ovoj fazi, mreža književnih rezidencija uključuje pet država – Hrvatska, Grčka, Slovenija, Srbija i Velika Britanija (Vels). Partnerske organizacije na projektu takođe su i organizatori rezidencija u svojim državama:

  1. Izdavačka kuća Sandorf, Mljet (Hrvatska)
  2. Izdavačka kuća Thraka, Larisa (Grčka)
  3. Društvo slovenskih pisateljev, Ljubljana (Slovenija)
  4. Udruženje KROKODIL, Beograd (Srbija)
  5. Literature Across Frontiers, Vels (Velika Britanija)

Projekat Ulysses’ Shelter i mreža književnih rezidencija kao njegova centralna aktivnost fokusiraju se na autore i prevodioce mlađe generacije (uslovi za prijavu nalaze se u nastavku teksta).

Tema druge godine projekta kojom će se voditi svi odabrani rezidenti tiče se izazova koje je sa sobom donela pandemija. Kako pisci koriste svoje iskustvo izolovanosti tokom trenutne krize? Za mnoge pisce, pesnike i prevodioce ponekad je neophodno da se izoluju kako bi stvarali, bilo da je u pitanju zbirka poezije, kratkih priča ili eseja, roman ili književni prevod. Problemi kao što su manjak socijalizacije, neizvesna finansijska situacija i psihološka istrošenost (u momentima kada je potrebno biti kreativan) samo su neki od izazova sa kojima su se pisci suočavali mnogo pre pandemije. Oni sada mogu da iskoriste svoja iskustva i fokusiraju se na rad možda i efikasnije nego inače i pomognu ljudima koji nisu navikli na trenutne okolnosti uzrokovane zabranama kretanja širom Evrope. Pozivamo pisce da pišu o ovom fenomenu i doprinesu svojim pre-pandemijskim iskustvima.

Ko može da se prijavi?

Pisci (proze i/ili poezije) ili književni prevodioci koji:
– imaju objavljeno jedno književno delo ili prevod
– imaju najviše 40 godina (na dan roka za prijavu)
– su državljani Srbije
– imaju napredno znanje engleskog jezika
– imaju mogućnost putovanja u jednu od država učesnica u projektu po svom izboru
– su zainteresovani da napišu jedan tekst/pesmu/esej za sajt projekta tokom boravka u rezidenciji
– su otvoreni za saradnju sa drugim rezidentima i partnerskim organizacijama
– su zainteresovani za interakciju sa lokalnom publikom (uživo i online)

Šta program nudi?

  • Rezidenciju u jednoj od pet ponuđenih zemalja (u skladu sa protiv-epidemiološkim merama u odabranoj državi i preporukama za putovanje koje su na snazi u vreme održavanja programa)
  • Honorar (400EUR bruto) i dnevnice (300EUR bruto za rezidencije u Hrvatskoj, Grčkoj, Srbiji, Sloveniji; 500EUR bruto za rezidencije u Velsu)
  • Pokrivene troškove putovanja i smeštaja
  • Književno veče ili druge događaje ili radionice (uživo i online)
  • Promociju rezidenata na društvenim mrežama, u njuzleterima, na vebsajtu projekta (tovar.hr) i na sajtovima svih partnera
  • Bilo koju vrstu pomoći koja je kandidatu potrebna tokom boravka u rezidenciji
  • Mogućnost umrežavanja i internacionalne vidljivosti (uživo i online)
  • Sjajnu priliku za jedinstveno iskustvo, stvaranje novih radova, introspekciju, potragu za novim inspiracijama, istraživanje, eksperimentisanje i razvoj novih ideja

Šta je potrebno za prijavu?

Jedan PDF dokument koji sadrži:

  1. CV ili biografiju (ne duže od jedne strane)
  2. Motivaciono pismo koje uključuje objašnjenje zašto kandidat želi da poseti konkretne rezidencije kao i plan projekta na kome bi on/a radio/la tamo, npr. rad na novom romanu, zbirci priča ili pesama, prevodu itd. (ne duže od jedne strane)
  3. Bibliografiju
  4. Željenu rezidenciju (svaka rezidencija treba da bude ocenjena sa 1-5, gde se 1 dodeljuje prvom izboru)

Prijave se šalju na office@krokodil.rs do 28. februara 2021. godine

Za sva dodatna pitanja u vezi sa otvorenim pozivom, možete pisati na office@krokodil.rs.

Proces odabira i objavljivanje rezultata:

Komisija koju čine tri člana eksperta na polju književnosti predložiće tri kandidata iz Srbije da učestvuju u rezidencijalnom programu tokom 2021. godine. Rezultati će biti objavljeni na vebsajtovima i društvenim mrežama projekta i partnerskih organizacija početkom marta 2021. Odabrani kandidati će takođe biti obavešteni putem email-a.

Više o partnerskim oganizacijama i njihovom radu:

– DSP (http://drustvo-dsp.si/en/home/)
– KROKODIL (http://www.krokodil.rs/eng/krokodils-writer-in-residence/)
– LAF (https://www.lit-across-frontiers.org/about/)
– SANDORF (http://tovar.hr/)
– THRAKA (https://thraca.gr/)

Kandidati moraju ispuniti sve gorenavedene uslove kako bi njihova prijava bila uzeta u obzir.

Slanjem svoje prijave, kandidati prihvataju uslove ovog poziva i pristaju da učestvuju u programu uživo (u skladu sa lokalnim epidemiološkim merama) i/ili online.

Rezidencijalni program projekta Ulysses’ Shelter fokusira se na transnacionalnu mobilnost i razvoj publike i omogućiće piscima i književnim prevodiocima mlađe generacije da rade i predstave svoje delo u novom društvenom i kulturnom kontekstu. Učešće u rezidencijama tako donosi mogućnost ostvarivanja kontakata sa drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Grčke, Slovenije, Srbije i Velsa. Osim same rezidencije, odabrani kandidati učestvovaće i u pratećem programu namenjenom specifičnim ciljnim grupama u organizaciji lokalnog partnera.

COVID-19

Svaka partnerska organizacija će pažljivo pratiti razvoj epidemiološke situacije u vezi sa COVID-19. Vakcinacija i/ili negativan PCR test mogu biti uslov za putovanje u skladu sa preporukama u vreme održavanja rezidencijalnog programa. Fizičko učešće u rezidencijama i pratećem programu može biti otkazano, odloženo ili u potpunosti prebačeno u digitalni format u slučaju da zbog zabrane putovanja ili okupljanja bude onemogućeno da se održe po prvobitnom planu.

GDPR

Podnošenjem prijave na ovaj otvoreni poziv dajete svoju saglasnost da se informacije sadržane u prijavi mogu čuvati na računaru ili drugim relevantnim sistemima arhiviranja te da se mogu deliti s drugim ovlašćenim organizacijama ili osobama uključenim u projekat u skladu s Opštom uredbom o zaštiti ličnih podataka (GDPR).

Obaveštenje o privatnosti

Lični podaci biće obrađeni i sačuvani u skladu s relevantnim zakonima. Dostavljene informacije biće korišćene isključivo za potrebe odabira kandidata. Imena i kratke biografije odabranih kandidata biće javno objavljeni.