Zbog haosa i masovne panike u avionu, tehničkih problema, kašnjenja od četiri sata i otkazivanja leta kompanije AirSerbia onemogućen je dolazak u Srbiju jednog od najvećih pisaca današnjice Mišela Uelbeka
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17362
post-template-default,single,single-post,postid-17362,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zbog haosa i masovne panike u avionu, tehničkih problema, kašnjenja od četiri sata i otkazivanja leta kompanije AirSerbia onemogućen je dolazak u Srbiju jednog od najvećih pisaca današnjice Mišela Uelbeka

Zbog haosa i masovne panike u avionu, tehničkih problema, kašnjenja od četiri sata i otkazivanja leta kompanije AirSerbia onemogućen je dolazak u Srbiju jednog od najvećih pisaca današnjice Mišela Uelbeka

Zbog haosa i masovne panike u avionu, tehničkih problema, kašnjenja od četiri sata i otkazivanja leta kompanije AirSerbia na liniji JU 315 iz Pariza za Beograd, kasno uveče 6. juna onemogućen je dolazak u Srbiju jednog od najvećih pisaca današnjice Mišela Uelbeka i njegove supruge. Udruženje KROKODIL je informisano u ponoć iste večeri od strane osoblja AirSerbia da je let otkazan i da se gospodin Uelbek i njegova supruga nalaze u autobusu koji ih vozi u hotel pored aerodroma u Parizu gde će prenoćiti. U petak 7. juna u podne Udruženje KROKODIL osoblje kompanije AirSerbia putem telefona informiše da se njihova imena nalaze na letu JU 2315 koji će sleteti u Beograd u 17:05h na Beogradski aerodrom te da će doći pravo na program festivala KROKODIL. Iz VIP protokola aerodroma saznali smo u 17:45h da putnika nema u avionu i zatim pročitali i zvaničan mail od gospodina Uelbeka kao i mail sa obraćanjem javnosti u Srbiji. Oba dokumenta prenosimo u celosti.

Draga Milena,

Istinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja pre nego što je odlučeno da let bude otkazan bili su baš uznemiravajući, došlo je do neke vrste pobune putnika, koji su zahtevali da izađu iz aviona. Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osećao.  Ukratko, zaista nemam želju da letim avionom u ovom trenutku, treba otkazati.

U datim okolnostima ne može se baš čestitati Air Srbiji i nadam se da će vam barem nadoknaditi troškove karata, to je najmanje što mogu da učine.

Zaista mi je žao zbog svega ovoga, ali sebi kažem da je moglo da se završi i gore.

Srdačno,

Mišel Uelbek”

Saopštenje za javnost

Bila bi to duga priča, scena iz romana. Mogu samo ukratko da prepričam:

 *jedna žena se prva pobunila, na početku potpuno sama. Crna kosa, tridesetak godina, lepa. Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja.

* rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem: “Već dva sata nam govorite svašta, dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah.”

*ona ja bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže. Ne ja.

Teško je reći kako se sada osećam. Ipak najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negde u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava. I pomalo se stidim što je sam nisam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvata pomalo suviše lako da bude “u poziciji posmatrača”.

Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira na to što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom, podseća na dugu francusku epizodu “žutih prsluka”.

Mislim da nakon prethodne, možete da pročitate i ovu poruku, kako biste objasnili situaciju publici.

Srdačno

Mišel”

Udruženje KROKODIL će u narednim danima angažovati pravni tim radi konsultacija oko daljih koraka vezano za štetu koja je pretrpljena. Nakon godinu dana mukotrpnog i izuzetno skupog rada od strane  malog tima (koji broji svega četiri člana) na dovođenju Mišela Uelbeka  u Srbiju želimo da se sahvalimo svima na podršci u ovako, za nas, teškom trenutku i teškim okolnostima.