Otvoreni poziv u okviru projekta “Audio – Maraton Patike za trčanje, knjige za slušanje”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19685
post-template-default,single,single-post,postid-19685,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Otvoreni poziv u okviru projekta “Audio – Maraton Patike za trčanje, knjige za slušanje”

Datum objavljivanja poziva: 22. januar

Rok za prijave: 10. februar

Uživajte u audio knjigama! Budite aktivni! 

Glavna aktivnost u okviru novog projekta Udruženja KROKODIL Audio – Maraton* Patike za trčanje, knjige za slušanje biće program priprema za Beogradski maraton uz slušanje audio knjiga.* 

Audio – Maraton je jedinstven projekat koji spaja kulturu i fizičku aktivnost. Budite jedan od 10 trkača koji će se uz pomoć audio knjiga spremati za svoju prvu istrčanu trku ili novi lični rekord na jednoj od trka (5k, 7k, 21k, 42k) na Beogradskom maratonu, 16. maja 2021. godine. 

Učesnici će tokom tri meseca trajanja priprema učestvovati u trkačkom književnom klubu koji će spajati trčanje, audio knjige i pripovedanje. Trkači će za vreme treninga slušati po jednu audio knjigu mesečno o kojoj će na zasebnom sastanku diskutovati sa drugim učesnicima programa. Pored audio knjiga koje dobijaju u okviru projekta, trkači se podstiču da individualno slušaju i druge književne audio programe o kojima mogu razgovarati na sastancima. 

Sa trkačima će od testiranja raditi visoko stručan tim trenera i nutricionista: Ivan Čurović, Nemanja Marković, Jovan Jovanović i Vera Radojević, kao i pisac Vladimir Arsenijević koji će voditi mesečni književni klub. 

Najnoviji projekat Udruženja KROKODIL, Audio-Maraton*Patike za trčanje, knjige za slušanje, deo je evropskog projekta BE (P)ART GROW WITH ARTS koji partnerski realizuju organizacije iz Španije, Belgije i Mađarske: PEN Català, UC Limburg, Szepirok Tarsasaga Egyesuleteuc i Fundación Uxio Novoneyra. Fokus aktivnosti na ovom trogodišnjem projektu jeste približavanje književnosti mladim ljudima zbog njene ključne uloge u razumevanju sveta, razvijanju kritičkog mišljenja i veština kreativnog rešavanja problema kao i blagotvornog uticaja čitanja i fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje.

Imajući ovo u vidu, ovim projektom u Srbiji predstavićemo praksu slušanja audio knjiga uz rekreativno trčanje i sinergistički efekat čitanja, odnosno slušanja knjiga i fizičke aktivnosti na fizičko i mentalno zdravlje. Cilj je da trkače i ljubitelje sporta zainteresujemo za svet književnosti kako bi pomoću audio knjiga obogatili svoje treninge, a da mladim piscima i ljubiteljima književnosti predstavimo značaj fizičke aktivnosti. O vezi između ove dve oblasti svedoče i mnogi poznati pisci koji su ujedno i rekreativni trkači, kao što su Haruki Murakami, Ante Tomić, Srećko Horvat, Vladimir Arsenijević, Nebojša Lujanović i mnogi drugi.

Za prijavu molimo Vas da pošaljete svoje podatke kao i nekoliko rečenica zašto se prijavljujete na program. Mail sa naslovom: Prijava za program prirpema pošaljite na office@krokodil.rs. Ukoliko imate dodatnih pitanja, kontaktirajte nas takođe putem email adrese office@krokodil.rs.

*Program je besplatan za sve polaznike. Više o programu pročitajte ovde