Program festivala KROKODIL 2019 - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17334
post-template-default,single,single-post,postid-17334,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Program festivala KROKODIL 2019

Program festivala KROKODIL 2019

Večernji program

7. jun od 20 časova, Kombank dvorana, Dečanska 14, Beograd

8. jun od 20 časova, Dom omladine, Makedonska 22 (ulaz iz Dečanske)

Ulaz uz kupljenu kartu.

Debatni program

8. i 9. jun od 12 časova, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Ulaz besplatan.

Prateći program

7, 8. i 9.  jun, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz: Male stepenice 1a), Beograd

Ulaz besplatan.

http://www.krokodil.rs/

#festivalkrokodil2019

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg jedanaestog književnog Festivala KROKODIL je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti. „Francuski Orvel“, kako još zovu Uelbeka – enfant terrible savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice u petak 7. juna govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom. Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana “Serotonin“.

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac – Goran Marković.

Druge večeri festivala KROKODIL predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov ali Lana Bastašić koja će čitati iz svog prvog romana Uhvati Zeca dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. S Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta.

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour – ” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije.

Program vodi Mima Simić.

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

 

Debatni program održaće se u subotu 8. juna i nedelju 9. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U subotu 8. juna u 12 sati KROKODILov debatni program otvoriće razgovor pod nazivom Neighbors – Facing the present“. Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Lana Bastašić,  Ferenc Cinki i Georgi Gospodinov razgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka.

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće od 14 sati neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije – “Grand Tour“.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

Prateći program festivala održaće se u KROKODILovom Centru. 

U petak 7. juna od 14 sati u KROKODILovom Centru Mišel Uelbek družiće se sa svojim fanovima i potpisivati knjige (sva mesta za prisustvo su već popunjena) kao i u subotu 8. juna od 14 sati u Bookastore-u. U nedelju 8. juna od 19 sati, takođe u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

Treću godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine predstavićemo humanitarnu akciju “Za bebe superheroje” i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju – dr Hajdarpašić, dr Stoiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi – dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih eksperta su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost.

Ali to ipak nije sve što je bebama superherojima potrebno. Aparati za veštačko disanje, respiratori, injekcione špric pumpe samo su neke od stvari koje nedostaju Institutu za neonatologiju.

Debatni program kao i prateći program festivala su potpuno besplatni za sve.

Ulaznice za večernje programe su u prodaji od 15. aprila. Cena jednodnevne ulaznice za festival iznosi 450 dinara, dok je dvodnevne ulaznice 800 dinara, po ovim cenama biće dostupne do 10. maja. U ponudi su i ulaznice za penzionere i studente sa jedinstvenom cenom koja iznosi 350 dinara. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan. Karte se mogu kupiti svakog dana u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od 14h do 22h. Karte se mogu kupiti i online putem www.ddtickets.rs ili u svim Emmi radnjama širom Srbije kao i na blagajni KOmbank dvorane. Za više informacija o prodaji karata posetite www.ddtickets.rs.

Organizator festivala je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije, Turisticka organizacija opštine Savski venac, Muzej Jugoslavije, Francuski institut, Goethe-institut, Austrijski kulturni forum, Prohelvetia, Allianzkulturstiftung, Nemačka akademija za jezik i književnost, evropska mreža za književnost i knjige Traduki, forum ZFD, CCFD Terres Solidaire, Booka, Geopoetika, Zepter, Prostoria.

Program festivala se realizuje u okviru Reading Balkans projekta koji je kofinansiran programom Kreativna Evropa Evropske Unije i u okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.

Partneri festivala su: Festival europske kratke priče, Goten, nezavisno Udruženje pisaca SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA, Polip festival i Bern ist uberal.

Medijski partneri: Nedeljnik, Danas, City magazin, Laguna radio, Play radio.

Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.

Debatni program

festivala KROKODIL 2019

  

Neighbors facing the present

Subota 8. jun od 12h, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Panelisti: Lana Bastašić (BiH), Rumena Bužarovska (NMK), Ferenc Cinki (HU), Kozmin Perca (RU), Georgi Gospodinov (BG)

Moderira: Mima Simić (HR)

Photo: Igor Čoko

“Untravel” film Nikole Majdaka I Ane Nedeljković. 

Grand Tour – Europe in Poems

Subota 8. jun od 14h, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Učestvuju: Marija Barnas, Gabor Šajn, Anja Golob, Ana Ristović

Moderira: Jan Vagner, Federiko Italijano

 

Zajednička čitaonica – Da li je moguća zajednička književnost?

Nedelja 9. jun od 12h, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Učestvuju: Vladimir Arsenijević, Lana Bastašić, Miljenko Jergović, Igor Štiks

The Word literary forum, finale međunarodne radionce govorne poezije

Nedelje 9. jun od 19h, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43, Beograd

Učestvuju: Učesnici radionice

 

Ulaz slobodan.

http://www.krokodil.rs/

#festivalkrokodil2019

 

Neighbors facing the present

Uspon desničarskih politika menja Evropu. U poslednjih nekoliko godina, preporod nacionalizma širom EU postao je toliko moćna da su stranke iz političkog mainstream-a bile prisiljene da se oštro nagnu udesno, često povlačeći se iz svojih temeljnih načela tolerancije, otvorenosti i različitosti. Šta je, ako uopše postoji, društvena ili politička odgovornost umetnika? Ili, drugačije rečeno: trebaju li pisci pisati s razlogom? Mogu li umetnici zajednički nositi zdravu društvenu promenu u svojim lokalnim zajednicama? Najzad, da li je suočavanje sa sadašnjošću uopšte važno u regionu u kome je suočavanje s prošlošću i dalje najveći izazov i/ili prepreka?

O ovim temama ali i snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka razgovaraće  Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Gabor Šajn i Lana Bastašić u subotu 8. juna u 12 sati na prvom debatnom programu festivala KROKODIL pod nazivom “Neighbors – Facing the present”.  

Program se u odvija okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.  Podrška programu Allianzkultustiftung, CCFD Terre Solidaire.

Grand Tour – Europe in Poems

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour – ” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu 8. juna od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana.

Projekat je podržala Nemača akademija za jezik i književnost.

Zajednička čitaonica – Da li je moguća zajednička književnost?

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

Program se u odvija okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.  Podrška programu Allianzkultustiftung, CCFD Terre Solidaire.

 

The Word literary forum, finale međunarodne radionce govorne poezije

U nedelju 9. juna od 19 sati u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

The WORD LITERARY FORUM, projekat govorne poezije zajednički realizuju Međunarodni književni festival POLIP (Priština), festival KROKODIL (Beograd) i Pokret govorne poezije Bern ist ueberall (Bern) uz podršku fondacije Prohelvetia.

Debatni program kao i prateći program festivala su potpuno besplatni za sve.

*

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano osam letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko sto pedeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.