Fika – švedska kafa i kolači u KROKODILovom Centru
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19787
post-template-default,single,single-post,postid-19787,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Fika – švedska kafa i kolači u KROKODILovom Centru

Subota, 20. mart u 10 časova 
KROKODILov Centar 
Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)
Broj mesta je ograničen, nošenje maski u prostoru je obavezno, prijave se vrše preko email adrese office@krokodil.rs 

Dođite na Fiku! Spremite se da se u subotu, 20. marta u 10 časova u KROKODILovom Centru upoznate sa švedskom tradicijom ispijanja kafe. Kao mali omaž švedskom prazniku Midsommar, obeležićemo prolećnu ravnodnevicu u dobrom društvu i autentičnom doživljaju Skandinavije.

Uz kolače, muziku sa voljenog švedskog pred-evrovizijskog programa Melodifestivalen i vašeg omiljenog toplog napitka, pridružite nam se u neformalnom obeležavanju prvog dana proleća. Kao počasni gost dolazi i zamenik ambasadora Švedske, Juakimom Vernom, koji će iz prve ruke pričati o kulturi ove skandinavske zemlje. 

Događaj je besplatan i podržan je od strane Ambasade Švedske u Srbiji.

Tokom istorije Švedske, kafa je nekoliko puta bila zabranjivana. Ne želevši, pak, da odustanu od svog omiljenog pića, veruje se da su neki Šveđani kafu pili krišom, usput joj nadenuvši novi, tajni naziv. Tako je premeštanjem slogova stare švedske reči kaffi nastala fika – ritual ispijanja kafe koji se u kulturi ove skandinavske države zadržao sve do danas. 

U svom savremenom obliku, fika je jedan od omiljenih društvenih običaja Švedske. Skupljajući se u prepodnevnim časovima, Šveđani svakodnevno uživaju u prijatnom druženju i ćaskanju uz kafu, kolače, sokove, čajeve i limunadu. Mada je fika idealan način da se uzme mali predah od obaveza, ovaj običaj čvrsto se vezuje i za poslovnu kulturu. Skoro svaka firma ima svoju fika pauzu, a neretko su upravo fike namenjene za neformalne sastanke sa zaposlenima, partnerima ili klijentima.

Još Švedske?

Tokom meseca marta KROKODILov Centar biće centralno mesto programa koji na jednom mestu okuplja švedsku književnost, kuhinju i kulturu a pod nazivom  Sweden in Residence. Program obuhvata četiri različita i jedinstvena događaja zakazana za četiri martovske subote. Takođe, tokom celog meseca u KROKODILovom Centru, ali i preko aplikacija Wolt i Donesi, zainteresovani će moći da probaju specijalno kreiran Eat&Read meni sačinjen od tradicionalne švedske hrane koju je čak i u samoj Švedskoj moguće naručiti isključivo u odabranim restoranima.

Vidimo se u subotu, 20. marta u 10 časova u KROKODILovom Centru na kafi i kolačima! Broj mesta je ograničen, nošenje maski u prostoru je obavezno, prijave se vrše preko email adrese office@krokodil.rs